Най-малко 107 мигранти, включително жени и деца, са били освободени от плен в град Куфра, югоизточна Либия. Това съобщи Уалид Алорафи, говорител на Отдела за криминални разследвания в Бенгази, цитиран от "Ройтерс".

Алорафи докладва, че някои от мигрантите са държани в плен от поне седем месеца и че повечето от тях са искали да отидат в Европа. Мигрантите са от различни страни на юг от Сахара, но главно от Сомалия. Всички са предадени на агенцията за нелегална миграция.

Говорителят на Отделът за криминални разследвания обясни, че на 6 май полицаите са нахлули в скривалище в центъра на Куфра и са открили открили нелегални мигранти, включително жени, деца и старци, някои от които са имали следи от мъчения и куршуми. "Здравословното състояние на някои хората е много лошо", добави Алорафи.

25 мигранти от Либия бяха спасени в Средиземно море

25 мигранти от Либия бяха спасени в Средиземно море

Поне 60 са загинали през едноседмичното плаване

Куфра е на около 1712 километра от столицата Триполи. Либия се превърна в транзитен маршрут за мигранти, които бягат от конфликти и бедност към Европа по опасния маршрут през пустинята и над Средиземно море след бута, подкрепян от НАТО, който свали Муамар Кадафи през 2011 г.

Основаната на петрола икономика също е привлекателна за мигрантите, търсещи работа. Според данни на ООН събрани в 100 либийски общини в средата на 2023 г. богатата на петрол Либия е дом на 704 369 мигранти от над 43 националности.

Припомняме, че на 22 март  Международната организация по миграция съобщи, че най-малко 65 тела на мигранти са били открити от Отделът за криминални разлсдевания в масов гроб в югозападна Либия.

На брифинг пред Съвета за сигурност през април специалният пратеник на ООН Абдула Батхили настоя за засилено регионално сътрудничество, за да се гарантира защитата на мигрантите.

Батили, който е подал оставка пред генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, каза, че "последните доклади от Сабха разкриха шокиращо отношение към мигранти при произволно задържане, подчертавайки спешната необходимост от действия от страна на либийските власти за облекчаване на човешкото страдание".

Повече от 80 мигранти бяха спасени край Либия

Повече от 80 мигранти бяха спасени край Либия

Има и загинали и изчезнали