Държавният департамент на САЩ не посочва точното време на началото на разговорите на американския държавен секретар Антъни Блинкън с руския външен министър Сергей Лавров в работния график, публикуван във вторник, предаде ТАСС. "Следобед (местно време) държавният секретар ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров в Рейкявик (Исландия)", се само казва в документа.

В същото време се посочва точното време на началото на преговорите между шефа на американската дипломация в Рейкявик с външните министри на Канада, Финландия, Норвегия и Швеция.

Срещата между Лавров и Блинкън, съгласно общия график, е насрочена след работна вечеря на министерската сесия на Арктическия съвет (АС), която ще започне в 19:00 местно време (22:00 българско време).

Лавров и Блинкън се срещат през май в Исландия

Лавров и Блинкън се срещат през май в Исландия

Отделна среща в Рейкявик в кулоарите на министерската сесия на Арктическия съвет

По-рано ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс заяви пред ТАСС, че Блинкън ще проведе разговори с Лавров на 19 май вечерта след приключване на основната програма на АС за този ден. Държавният департамент заяви, че той възнамерява да обсъди по-специално двустранните отношения и проекта на газопровода "Северен поток 2" в преговори с Лавров.

Припомняме, че отношенията между двете държави се обтегнаха още повече в последните години след обвиненията в намеса на руски хакери във вътрешните работи на САЩ.

Лавров предупреди западните страни да не предявяват претенции в Арктика преди заседанието на Арктическия съвет тази седмица в исландската столица Рейкявик.

През последните години Арктика се превърна в място на геополитическа конкуренция между страните, които формират Арктическия съвет (Русия, САЩ, Канада, Норвегия, Дания, Швеция, Финландия и Исландия), след като глобалното затопляне прави региона по-достъпен.

Въпреки нарастващото напрежение, Русия и САЩ по време на преговорите за климата по-рано тази година отбелязаха Арктика като област на сътрудничество.

Лавров предупреди Запада, че няма да остави атаките му без отговор

Лавров предупреди Запада, че няма да остави атаките му без отговор

А ЕС започва да страда от мания за пълна безнаказаност - "този път е напълно задънен"