Не се очаква провеждането на среща между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и руския външен министър Сергей Лавров в рамките на на Г-20 тази седмица в Бали.

Това заяви по време на брифинга си във вторник говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс, съобщи "Ройтерс".

Прайс очаква членовете на Г-20 да се обявят срещу инвазията на Русия в Украйна.

Шолц: Лидерите на Г-7 ще присъстват на Г-20, дори ако Путин участва

Шолц: Лидерите на Г-7 ще присъстват на Г-20, дори ако Путин участва

Лидерите на Г-7 са задълбочили дискусиите относно гаранциите за сигурност за Украйна

Припомняме, че в края на юни Блинкън призна, че може да се срещне с Лавров по време на срещата на външните министри от Г-20. 

Срещата на министрите на външните работи от Г-20 ще се проведе на 7-8 юли в Индонезия. Директорът на отдела за икономическо сътрудничество на руското външно министерство Дмитрий Биричевски бе цитиран да казва, че руският външен министър ще присъства на срещата.

Срещата на върха на държавните глави от Г-20 ще се проведе на 15-16 ноември в Бали. Руският президент Владимир Путин вече е получил покани да присъства на събитието, но Кремъл все още не е взел решение. Украинският президент Володимир Зеленски също е поканен да присъства на срещата на върха.

Блинкън и Лавров се срещнаха за последен път на 21 януари в Женева. Разговорът беше съсредоточен върху предложенията за гаранции за сигурност, които Русия изпрати на САЩ и НАТО през декември 2021 г. В тях Москва предложи Алиансът да спре разширяването си на изток и да не провежда военни действия в Украйна.

Очаква се среща между Блинкън и Лавров

Очаква се среща между Блинкън и Лавров

Това се очаква да стане на форума Г-20