В Москва учредиха Международно русофилско движение, а като български представител там е бил и председателят на движение "Русофили" Николай Малинов.

За учредяването съобщава и руското посолство у нас на фейсбук страницата си. Учредяването на движението е станало в присъствието на външния министър на РФ Сергей Лавров.

В речта си Сергей Лавров, цитиран от ТАСС, поставя акцент върху очакванията за бъдещето: Западът вероятно ще започне широка кампания за дискредитиране на поддръжниците на русофилското движение и ще представя всичко това като машинации на Москва.

Лавров дава като пример последните събития в Молдова и Грузия.

"Не че не изключвам всичко това, сигурен съм, че такава кампания ще бъде предприета срещу нашето движение", каза той.

Той уверява и че движението трябва да се ръководи в "най-добрите международни традиции на приятелство между народите". "Това не са празни думи днес", убеден е Лавров и насочва като примен времето на Светския съюз, когато са се ползвали подобни лозунги.

"Но човешкото отношение към хората по цялата планета днес е по-актуално от всякога, необходимостта да се противодейства на диктатурата във всичките ѝ проявления днес е по-актуална от всякога."

"Всички са заинтересовани да бъдат приятели или просто добри съседи и да реализират съвместни проекти във взаимна полза", обобщи Лавров. Позицията, че само защото обичаш Русия или дори само защото говориш на руски език на обществени места, трябва да бъдеш остракиран за това, абсолютно не съответства на нашите ценности и методи, уверява още Лавров.

Руското посолство у нас цитира и основни акценти от изказването му:

  • Разгърнатата срещу Русия хибридна война има за цел да демонизира страната ни в очите на световната общност, да я обвини във всички "смъртни грехове".
  • Западната цивилизация се бори не на живот, а на смърт, за да запази господство на световната сцена, което й се изплъзва.
  • САЩ взеха "юздите на властта в свои ръце" и директно казват на Европа, че трябва да забрави за стратегическата автономия. В тази ситуация огромен брой европейци не искат да се откажат от придобивките на нашата обща култура, история, от борбата за правата, от които хората наистина се нуждаят.
  • Ценността на русофилството е в това, че ние не призоваваме никого на "свещена война" срещу Запада, срещу кръстоносците, срещу когото и да било. Тази война ни се натрапва.
  • Днес, както никога досега, става все по-актуално човешкото отношение към хората на цялата планета, необходимостта от противодействие на диктата във всичките му проявления.

Припомняме, председателят на движение "Русофили" у нас е с повдигнато обвинение за шпионаж в полза на чужда държава - Руската федерация. Малко след като това стана, пуснат с разрешение от съдия Андон Миталов, първият българин, санкциониран по Глобалния закон Магнитски, Малинов пътува до Москва, за да получи лично орден от руския президент Владимир Путин.