Нови протести с десетки хиляди участници се състояха днес в Египет, Тунис и Йемен, съобщават световните агенции. Към вълненията в Кайро от утре ще се присъедини и нобеловият лауреат Мохамед Ел Барадей. Междувременно в Тунис размириците продължават, докато страната очаква промени във временното правителство.

Във всички държави протестите на социална основа, като млади и безработни хора настояват за сваляне от власт на управляващи от десетилетия авторитарни президенти.

Демонстрациите в Египет навлязоха в третия си ден, като в Суец и Исмаилия полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми. Един млад мъж е бил убит, като по този начин жертвите на протестите срещу 30-годишното управление на Хосни Мубарак станаха петима.

Нобеловият лауреат и бивш шеф на МААЕ Мохамед Ел Барадей заяви, че ще участва в следващите улични протести, насрочени за петък. Пред телевизия „Ал-Арабия" той заяви, че може да поеме властта за определено време, ако хората го поискат.

Властите призоваха гражданите към сдържаност, а според местни медии прокуратурата е започнала производство срещу 40 демонстранти, които „опитали да свалят режима".

Въпреки това, 55 000 души са обявили във Facebook, че ще посетят петъчната демонстрация. „Египетските християни и мюсюлмани ще излязат срещу корупцията, безработицата и репресиите", пише един от активистите.

Междувременно в Тунис хиляди демонстранти призоваха за оставката на временното правителство. Протестиращите пробиха полицейски кордон в района на министерския съвет.

Очаква се днес да бъдат сменени министрите на отбраната, вътрешните и външните работи, но не е ясно дали промяната ще успокои улиците. Очаква се да бъде създаден и експертен съвет, който да поеме управлението на северноафриканската страна. Сред възможните му председатели е 80-годишният ветеран Ахмед Месири, бележита фигура от времената на Хабиб Бургиба.

В сблъсъците, свалили президента Зин ел Абдин Бен Али след 23 години власт, загинаха 117 души.

В Йемен днес хиляди призоваха местния президент Али Абдула Салех да се оттегли. Той управлява най-бедната арабска държава от 32 години. Случващото се в столицата Санаа притесни значително международната общност, тъй като „ал-Кайда" има силни позиции в страната, а освен това има сериозна опасност Йемен да се раздели на две части.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви, че страната й ще подкрепи сериозни реформи с цел премахване на причините за екстремизма в арабската държава и по-специално корупцията, бедността, социалното неравенство и слабата политическа система. Военната помощ на САЩ в Йемен за последните пет години възлиза на около 250 млн. долара.