Новата цел на Великобритания за постигане на нулеви емисии на парникови газове до 2050 г. се превърна в закон, което я прави първата сред големите страни от Г-7, която си постави такава цел, съобщава "Ройтерс".

Отиващият си британски премиер Тереза Мей обяви целта по-рано този месец, изтъквайки, че плановете са амбициозни, но от решаващо значение за защитата на планетата за бъдещите поколения.

Великобритания: Първа от Г-7 с нулеви емисии

Великобритания: Първа от Г-7 с нулеви емисии

Лондон иска да е флагман

Този ход ще изисква огромни промени, като например увеличаване на производството на електроенергия от възобновяеми източници, постепенното премахване на нови бензинови и дизелови автомобили най-малко от 2035 г. и 20 процента намаляване на консумацията на говеждо и агнешко месо.

"Обединеното кралство започна Индустриалната революция, която беше отговорна за икономическия растеж по целия свят, но също и за увеличаване на емисиите", подчерта Крис Скидмор, министър на енергетиката и чистия растеж.

"Днес ние отново водим света, превръщайки се отново в първата голяма икономика, която приема нови закони за намаляване на емисиите до нетна нула до 2050 г.", допълни той.

Добивът на ресурси отговорен за половината въглеродни емисии в света

Добивът на ресурси отговорен за половината въглеродни емисии в света

И за повече от 80% от загубата на биоразнообразие

Нетната цел замества предишната цел за намаляване на емисиите на страната с 80 процента в сравнение с нивата от 1990 г. до 2050 г., цел, която природозащитници изтъкват, че не стигала достатъчно далеч, за да се изпълнят обещанията, поети с Парижкото споразумение за климата от 2015 г., за да се направи опит да се ограничи увеличаването на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий.

Температурите вече са се повишили с около един градус в сравнение с времената отпреди 1850 г., когато Индустриалната революция вече е в пълен ход. Учените предупреждават, че по-нататъшно увеличаване на температурите рискува да доведе до свят, в който части от него са необитаеми, до опустошаване на земеделието и крайбрежни градове да бъдат залети.

8-годишен връх на въглеродните емисии в САЩ през 2018 г.

8-годишен връх на въглеродните емисии в САЩ през 2018 г.

Емисиите са нараснали с 3,4% през 2018 г.

Групата за натиск "Бунт срещу изчезването", която проведе протести в продължение на няколко седмици по-рано през годината, смята, че новата цел все още не е достатъчна и иска да бъдат постигнати нулеви емисии до 2025 г.

Емисиите на парникови газове на Великобритания са спаднали с 43,5 процента от 1990 г. до голяма степен заради бързото нарастване на енергията от възобновяеми източници, като вятър и слънчева енергия, и отдръпването от замърсяващите въглищни централи.

Ветровитите брегове на страната се доказаха като идеален домакин за големи ветроенергийни проекти, като северозападният бряг на Англия е дом на най-големия офшорен вятърен парк в света.

Емисиите на СО2 в ЕС през 2018-а са намалели в сравнение с 2017-а

Емисиите на СО2 в ЕС през 2018-а са намалели в сравнение с 2017-а

България е сред рекордьорките по спад на емисиите