Френската полиция е извършила два нови ареста при разследването на терористичната атака срещу църква в южния град Ница, при която загинаха трима души, докато властите се опитват да разберат профила на заподозрения убиец, съобщават съдебни източници, цитирани от "Франс прес".

Понастоящем властите са задържали общо шестима души за разпит, за да разберат дали са свързани с тунизиеца Брахим Исауи, който според прокурорите е извършил кървавото нападение с нож рано сутринта в четвъртък в базиликата Нотр Дам.

Една жена обезглавена при терористична атака с трима загинали до базилика в Ница
Обновена

Една жена обезглавена при терористична атака с трима загинали до базилика в Ница

Предполагаемият извършител е задържан

Засега остава неясно дали той е имал външна помощ за нападението, което френският президент Еманюел Макрон определи като акт на "ислямистки" терор и беше последното от поредица от нападения през последните седмици във Франция.

Последните задържани са на възраст между 25 и 63 години и са били арестувани вчера в жилището на лице, задържано по-рано през деня, уточнил единият от съдебните източници, който е пожелал да остане анонимен.

Трима други, задържани по-рано заради предполагаеми връзки с Исауи, остават в ареста.

Исауи беше прострелян от полицията няколко пъти и в момента е в тежко състояние в болница. Разследващите не са могли да го разпитат и точните му мотиви остават неясни.

Терористът от Ница е мигрант от Тунис, пристигнал в Европа преди седмици

Терористът от Ница е мигрант от Тунис, пристигнал в Европа преди седмици

Той е бил изгонен от Италия преди да отиде във Франция

"Все още е твърде рано да се каже дали е имало други съучастници, какви са били мотивите му за идването във Франция и кога тази идея се е вкоренила в него", заяви друг източник, близък до разследването, който също е пожелал да остане анонимен.

Източникът е отбелязал, че информацията от два негови телефона, както и разследването, предприето от тунизийските власти, ще бъде решаващо за разследването.

Разследващите смятат, че Исауи е пътувал нелегално до Европа през италианския средиземноморски остров Лампедуза на 20 септември.

Той е пристигнал в континенталното италианско пристанище Бари на 9 октомври, преди да отиде в Ница само два дни преди нападението.

Още един задържан за убийството в Ница

Още един задържан за убийството в Ница

47-годишен мъж се смята, че е бил в контакт със заподозрения

Франция е в бурен период след повторната публикация в началото на септември на карикатури на пророка Мохамед от седмичничното списание "Шарли ебдо", последвана от нападение пред бившите офиси на изданието, обезглавяване на учител в предградие на Париж и сега нападение в Ница.

В събота нападател, въоръжен с пилена пушка, сериозно рани гръцки православен свещеник при стрелба пред църква във френския град Лион.

52-годишният Николаос Какавелаки е затварял църквата си в Лион около 16 часа, когато е бил нападнат и в момента е в тежко състояние в болница.

Нападателят е избягал от местопрестъплението, но по-късно прокурорът на Лион съобщи, че е арестуван заподозрян, като добави, че мотивацията за нападението не е известна.

По-късно от френската прокуратура посочиха, че се разследва версията за личен конфликт между нападателя и свещеника

Трети мъж задържан за нападението в базиликата в Ница

Трети мъж задържан за нападението в базиликата в Ница

33-годишният заподозрян е роднина на друг задържан