Миналата седмица Украйна направи значителен ход, като нейни сили проникнаха дълбоко в руска територия в Курска област в рамките на изненадваща операция. Сега украинските сили контролират част от тази територия, обхващаща десетки населени места. Според експерти, тази операция е опит да се шокира Русия и да се укрепи моралът както у дома, така и в чужбина, особено сред западните съюзници, пише американският вестник New York Times.

Украйна преследва няколко стратегически цели с тази операция:

Отклоняване на руски войски: Украйна се стреми да принуди Кремъл да премести войски от ключови фронтови линии, което би могло да улесни възвръщането на окупираните от Русия украински територии. Това е особено важно, тъй като Русия контролира около 20% от територията на Украйна.

Подобряване на морала: Последните успехи на украинската армия датират от есента на 2022 г., а тази операция може да възстанови доверието във военните усилия на страната.

Киев: Украйна не иска руска земя, защитаваме своите

Киев: Украйна не иска руска земя, защитаваме своите

Възможни са руски операции под фалшив флаг в завзетите територии

Укрепване на международната подкрепа: Победа на руска територия, макар и символична, може да възстанови доверието на западните съюзници в способността на Украйна да изненадва своя противник.

Изпращане на сигнал до САЩ: Украйна иска да покаже на Вашингтон, че може да нанесе удар по руска територия, което може да доведе до промяна в американската политика и евентуално позволение за използване на оръжия, произведени в САЩ, за атаки в Русия.

Нахлуването в Курска област - сигнал към САЩ, че украинците могат да воюват

Нахлуването в Курска област - сигнал към САЩ, че украинците могат да воюват

Операцията все още се оценява като рискована и с неясна цел

Въпреки тези цели, някои анализатори са скептични относно дългосрочния успех на тази операция. Руската армия превъзхожда украинската и разполага с резерви, които все още не са включени във войната. Ако Украйна не успее да запази териториите, които е завладяла, операцията може да се превърне в катастрофа.

Украйна може също така да използва тези нови териториални придобивки като разменна монета в евентуални мирни преговори, но за да постигне това, тя трябва да успее да задържи завзетите земи, което може да се окаже изключително трудно.

Украинската операция на руска територия е изключително рискована и макар че може да донесе краткосрочни успехи, тя носи със себе си значителни рискове. В случай на провал, тя може да се окаже стратегически неуспех, който ще постави под съмнение способността на Украйна да устои на руското превъзходство.

Руски военни скрили от Путин, че Киев готви настъпление в Курск

Руски военни скрили от Путин, че Киев готви настъпление в Курск

Властите съобщиха за евакуация на хора от зоната на бойните действия