Американският президент Барак Обама обеща да работи за плавно предаване на властта с новоизбрания президент Доналд Тръмп, представителят на републиканците, който спечели надпреварата за Белия дом и който се зарече да отмени основните вътрешно и външнополитически инициативи на Обама, отбелязва "Ройтерс".

В кратко изявление в Розовата градина на Белия дом Обама призова съпартийците си от Демократическата партия да оставят настрана разочарованието си и да се опитат да намерят позитивния тон след тежката изборна загуба.

"Не е тайна, че между новоизбрания президент и мен има някои значителни различия", изтъкна Обама с усмивка за Тръмп, който отдавна постави под съмнение дали Обама е бил роден в САЩ и има ли право да заема поста.

"Ние сега всички му желаем успех в обединяването и ръководенето на страната", посочи отиващият си американски президент.

Обама и неговата съпруга, Мишел, агитираха усилено за кандидата на демократите Хилари Клинтън. Въпреки това той се съсредоточи в изказването си върху осигуряването на успешно предаване на властта на Тръмп, отбелязвайки, че републиканският му предшественик, бившият президент Джордж У. Буш е направил същото за него преди осем години.

"Всеки е тъжен, когато неговият отбор губи изборите, но на следващия ден ние трябва да помним, че ние всички в действителност сме в един отбор", подчерта Обама.