Барак Обама подписа закон, с който разшири едностранните санкции срещу Иран.

САЩ засилиха натиска върху Иран, като допълнително санкционираха повече от 30 фирми и частни лица. Почти всички санкционирани са свързани с програмите за развитие на ракетните технологии.

Припомняме, на 9 юни Съветът за сигурност към ООН при резолюция за налагане на нови санкции срещу Иран във връзка с отказа му да преустанови дейността си по обогатяване на уран.

Подписаният от Обама закон е част от пакета от мерки, приети от САЩ в съответствие с горепосочената резолюция на ООН.

САЩ и международната общност са готови да положат всички усилия, за да попречат на Иран да получи ядрено оръжие, заяви Обама и допълни: „С удоволствие подписвам тези санкции, които са най-строгите до момента".

С тези санкции се ограничава достъпа на Иран до рафинирани петролни продукти.

Под удара на санкциите попадат иранската Пощенска банка, Корпуса на ислямската революционна гвардия, военновъздушните сили и командването на ракетната програма на Иран, нефтената компания „Sepanir Oil and Gas Engineering", транспортната компания „Iran Shipping Lines" , както и всички физически лица, които САЩ смятат за съпричастни към нарушение на режима за неразпространение.

В списъка са включени и няколко десетки кораба, за които се смята, че могат да транспортират оръжия за масово унищожаване или ракети.

Новите санкции засягат повече от 20 енергийни, нефтени и застрахователни дружества, контролирани от иранското правителство.

В отговор иранските власти заявиха, че тези санкции няма да ги спрат и те няма да се откажат от обогатяването на уран.