Удължаването на механизма за трансгранична помощ с още 12 месеца е от жизненоважно значение за подобряване на хуманитарната ситуация в Сирия. Това каза в четвъртък заместник-генералният секретар по хуманитарните въпроси и координаторът на спешната помощ Мартин Грифитс каза пред Съвета за сигурност, цитиран от Анадолската агенция.

Той съобщи, че се е върнал в сряда от посещение в Сирия, където каза, че е имал двустранни срещи.

Сирийският народ се бори с много повече болка, отколкото можете да си представите - високите цени на храните, високите концентрации на разселени семейства по сирийско-турската граница и продължаващото разпространение на холера, каза Грифитс.

90% от сирийците живеят под прага на бедността поради 12-годишния конфликт, икономически колапс и други проблеми.

ООН имаше затруднения да продължи операциите си по хуманитарна помощ поради намаляващата донорска подкрепа и подкрепата на международната общност за възстановителния процес в страната е важна, отбеляза той.

Изразявайки, че насилието се е увеличило напоследък в северозападна Сирия, Грифитс заяви, че съжалява за загубата на живот.

Ръководителят на хуманитарната помощ каза, че генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е бил "много ясен" относно възгледите си, че мандатът на механизма за трансгранична помощ на Съвета за сигурност трябва да бъде удължен с още 12 месеца. Припомни, че резолюцията на Съвета за сигурност, която позволява транс- граничната помощ за Сирия изтича на 10 юли.

Позицията на ЕС по отношение на Сирия не се е променила

Позицията на ЕС по отношение на Сирия не се е променила

Борел направи изявлението след среща с генералния секретар на Лигата на арабските държави (ЛАД) Ахмед Абул Гейт

Подчертавайки, че ООН и нейните партньори са достигнали до 2,7 милиона нуждаещи се хора благодарение на механизма за помощ, Грифитс заяви, че са необходими повече преговори за развитие на трансгранична помощ.

"12-месечно разрешение според мен отразява прагматична перспектива за текущите операции и е особено подходящо за необходимостта от програмиране на ранно възстановяване и за привличане на средства за ранно възстановяване от донори", каза Грифитс.

Наджат Рохди, специалният съветник на специалния пратеник на ООН за Сирия Гейр О. Педерсен, отбеляза, че Педерсен продължава да полага усилия, за да събере отново Конституционната комисия и че е важно да се съживи политическият процес.

Тя заяви, че ООН ще поддържа контакт с арабските страни, Астана и западните страни, както и със Сирия/

"Ние ще продължим координацията за политическото решение, проведено и притежавано от Сирия, и възстановяване на сирийския суверенитет.",  каза тя.

Рочди посочи, че е важно да се разшири мандатът на механизма за трансгранична помощ, страните, които налагат санкции на Сирия, трябва да продължат помощта, която предоставят след земетресенията с центъра на Кахраманмарас на 6 февруари.

Русия провежда 4-странна среща за Сирия

Русия провежда 4-странна среща за Сирия

Турция желае заедно с Асад да бори ПКК и да връща бежанците по домовете им