Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в четвъртък осъди Русия за убийството на 136 деца в Украйна през 2022 г., съобщава "Ройтерс". Той е "особено шокиран" от големия брой убити и осакатени деца и атаките срещу училища и болници от руските и украински въоръжени сили.

Той добави руските въоръжени сили към глобален списък на нарушителите. Това гласи доклад до Съвета за сигурност на ООН, видян от "Ройтерс".

ООН потвърждава, че руските въоръжени сили и свързаните с тях групировки са осакатили 518 деца и са извършили 480 атаки срещу училища и болници. Руските въоръжени сили също са използвали 91 деца като живи щитове.

Украинските въоръжени сили обаче също са убили и осакатили много деца. Според данните, убити 80 деца, осакатени са 175 деца и са извършени 212 атаки срещу училища и болници. Украинските въоръжени сили не са в световния списък на нарушителите.

Годишният доклад на Гутериш до 15-членния Съвет за сигурност относно децата и въоръжените конфликти обхваща убийствата, осакатяванията, сексуалното насилие, отвличането или набирането на деца, отказването на достъп до помощ и насочването към училища и болници.

Докладът е съставен от Вирджиния Гамба, специален представител на Гутериш за децата и въоръжените конфликти. Миналия месец Гамба посети Украйна и Русия, където се срещна с руския пратеник по правата на децата Мария Лвова-Белова, която Международният наказателен съд иска да арестува по обвинения във военни престъпления.

Лондон: Правата на децата са важна тема за информационните операции на Кремъл

Лондон: Правата на децата са важна тема за информационните операции на Кремъл

Руският парламент създава комисия за разследване на престъпления срещу непълнотлетни в Донбас

Припомняме, че на 20 юни Държавната дума на Русия гласува за създаването на парламентарна комисия за разследване на предполагаеми престъпления, извършени от украинското правителство срещу непълнолетни в Донбас от 2014 г. насам. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че този ход на руския парламент почти сигурно е в отговор на международното осъждане на депортирането на деца от страна на Москва от окупираните територии на Украйна след началото на инвазията.

Британското разузнаване посочва, че е много вероятно този ход да е едновременно форма на "законосъобразност" и да допринася за руските информационни операции, превръщайки в оръжие законодателството, като се опитва да замъгли наратива около действията на самата Русия.

Съобщенията относно правата на децата вероятно са важна комуникационна тема за Кремъл, тъй като предполагаемите депортации на деца са в основата на заповедта за арест на Международния наказателен съд срещу президента Путин, издадена през март 2023 г., допълват от британското МО.

ОССЕ отчете нарушения при депортацията на украински деца

ОССЕ отчете нарушения при депортацията на украински деца

Публикуван бе доклад от 90 страници