Онези, които търсят безопасност от война и преследване, са застрашени от враждебна политическа среда, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш във вторник, отбелязвайки първата годишнина от глобалния пакт за бежанци на ООН.

"Във време, когато правото на убежище е атакувано, когато толкова много врати са затворени за бежанци и когато толкова много деца-бежанци са задържани и разделени от семействата им, трябва да потвърдим техните права на човека", заяви Гутериш на Глобалния форум за бежанците в Женева.

Повече от 1000 правителствени и бизнес делегати се събраха в швейцарския град, за да обсъдят прилагането на Глобалния договор за бежанците, приет от членовете на ООН миналата година, за да облекчи тежестта за приемащите страни, да засили самостоятелността на бежанците и да създаде легални миграционни пътища.

"Време е да се откажем от модел на подкрепа, който твърде често означаваше задържане на живота на бежанците в продължение на десетилетия: затворени в лагери, живеят ден за ден, без да могат да процъфтяват или да допринасят за обществото", коментира Гутериш.

Според оценките, над 71 милиона души по света са не са в родните си места, като 25 милиона от тях живеят като бежанци извън своята страна, според Агенцията на ООН за бежанците.

ООН: САЩ са с най-висок процент на задържани деца в света

ООН: САЩ са с най-висок процент на задържани деца в света

Деца мигранти продължават да се отделят от родителите им

Германският външен министър Хайко Маас призова за по-справедливо разпределение на бежанците между нациите в Женева. "Сред страните от този свят само 20% са готови да приемат бежанци".

Девет от 10-те страни, които приемат най-много бежанци, са държави с нисък или среден доход, допълва Маас.

Индустриализираните страни трябва да направят повече. "Нуждаем се от международни програми за стипендии, които дават шанс на бежанците да прилагат своите умения". Германия наскоро пое "далеч по-голяма" отговорност от другите, допълва той пред ЗДФ.

Германският министър на развитието Герд Мюлер коментира, че бежанците могат да бъдат подпомагани по-ефективно в техните страни-домакини и страни на произход: "Ето защо е скандално, че Агенцията на ООН за бежанците тази година е получила само малко повече от половината от средствата, необходими за нейната работа."

Мицотакис "скочи" на Турция, Полша и Унгария за мигрантите

Мицотакис "скочи" на Турция, Полша и Унгария за мигрантите

Трябва да се спре двойният стандарт в ЕС, убеден е гръцкия премиер