Опозицията в Алжир призова за оставка на президента Абделазиз Бутефлика и за създаване на преходна администрация, съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на местния печат.

В последно време сред алжирската опозиция все по-често звучат призиви към незабавна оставка на управляващия от 1999 година президент на страната. По информация на местния печат председателят на Алжирската лига за защита правата на човека и един от основателите на създаденото в началото на тази година опозиционно движение „Национално обединение за промени и демокрация" Али Яхя Абд ан-Нур се изказа за напускане на президента от поста като условие за реализация на истински и коренни промени в страната.

Авторитетният 90-годишен адвокат, наричан доайен на правозащитното движение в страната, посочва, че в обръщението си към нацията на 15 април Бутефлика е изглеждал физически слаб, грохнал и уморен от болестта човек. По думите му той не може да изпълнява задълженията си по управлението на страната.

В тази връзка редица опозиционни партии излязоха с предложение за учредяване на „Национален съвет за преход към демокрация" за срок от 12 месеца, който да назначи временно правителство и да подготви промени в конституцията.