Опозиционната партия "Обединено национално движение", основана от бившия грузински президент Михаил Саакашвили, ще организира митинг в столицата Тбилиси, за да поиска освобождаването му от ареста. Това заяви лидерът на партията Ника Мелия в събота.

В реч в грузинския град Зугдиди, излъчена на живо във Facebook, Мелия призова други опозиционни партии да се присъединят към митинга, насрочен за 14 октомври.

Мелия и неговите поддръжници протестират срещу преброяване на гласовете на избирателна секция в Зугдиди, което накара партията му да загуби мнозинството си в градския законодателен орган.

Саакашвили закопчан в Грузия на идване от Украйна

Саакашвили закопчан в Грузия на идване от Украйна

В Грузия той е осъден да лежи в затвора

На 1 октомври Саакашвили написа във Facebook, че се е върнал в родината си осем години след заминаването си. По-късно той публикува видео, в което твърди, че е в грузинския Батуми.

След няколко часа грузинският премиер Ираклий Гарибашвили обяви, че Саакашвили е задържан и отведен в ареста. В момента той е в затвора на Рустави, град недалеч от Тбилиси.

Саакашвили и неговите сътрудници са планирали да убият няколко опозиционери в Тбилиси, за да саботират грузинското правителство. Това заяви по-рано грузинският премиер.

Саакашвили се връща в Грузия за местните избори

Саакашвили се връща в Грузия за местните избори

Премиерът се закани да го вкара в затвора

Според премиера за 3 октомври е бил планиран опозиционен митинг, на който да се появи и бившият президент, завърнал се от Украйна за местните избори. За този ден провокаторите са били замислили плана.