САЩ изграждат нова ядрена ракета на стойност 100 млрд. долара въз основа на набор от грешни и остарели предположения, ще се посочва в нов доклад на Федерацията на американските учени (FAS), пише "Гардиън".

Докладът, който трябва да бъде публикуван следващата седмица, ще твърди, че планираното наземно стратегическо възпиране (GBSD) е задвижвано от интензивно лобиране в индустрията и политици от щати, които ще се възползват най-много от него икономически, вместо от ясна оценка на целта на новата междуконтинентална балистична ракета (МБР).

Китай бързо модернизира ядрените си сили

Китай бързо модернизира ядрените си сили

Според Кристенсен Китай се опитва да увеличи жизнеспособността на ядрените си сили

"Става все по-очевидно, че не е имало сериозно обмисляне каква роля трябва да играят тези оръжия от епохата на Студената война в условията на сигурност след Студената война", ще се казква в доклада на FAS, озаглавен "Затворено мислене".

Според FAS, който е безпартиен мозъчен център, цената на американските военновъздушни сили за новото GBSD е умишлено рамкирана по такъв начин, че да изглежда малко по-малка от цената за удължаване на живота на ракетата, която ще бъде заменена, а именно - Minuteman III.

Независима оценка от корпорацията "Ранд" приблизително по същото време показа, че цената на напълно ново оръжие може да е два до три пъти повече.

Горбачов: Основното нещо е да се предотврати ядрена война

Горбачов: Основното нещо е да се предотврати ядрена война

Горбачов изрази надежда за подобряване на отношенията между Русия и Европейския съюз

Опитите на Конгреса да наложи независимо проучване на сравнителните разходи бяха блокирани през 2019 г. с помощта на лобито в индустрията.

Настоящата оценка е, че основните разходи за придобиване на GBSD ще бъдат 100 млрд. долара, докато общите разходи за изграждането, експлоатацията и поддръжката му през планирания му живот до 2075 г. се прогнозира да са 264 млрд. долара.

Докладът се публикува, докато администрацията на Байдън подготвя първия си бюджет за отбрана, който може да разкрие намеренията ѝ към GBSD, които са в начален етап.

През септември 2020 г. Northrop Grumman получи неоспорвана оферта за фазата на проектиране, производство и разработване на проекта на стойност 13,3 млрд. долара, малко повече от година след като единственият им съперник Boeing се оттегли от състезанието, оплаквайки се от нагласен конкурс. От компанията подчертаха, че покупката на Northrop Grumman на една от двете компании в САЩ, произвеждащи ракетни двигатели на твърдо гориво, им осигурява несправедливо предимство.

Сенатор: САЩ трябва да запазят ядрената триада

Сенатор: САЩ трябва да запазят ядрената триада

Решение на Капитолия

В момента има 400 ракети Minuteman, разпределени в пет щата: Колорадо, Монтана, Небраска, Северна Дакота и Уайоминг. Много привърженици на контрола на оръжията твърдят, че вместо да бъдат заменени, те трябва да бъдат поетапно премахнати изцяло заради своята уязвимост и последваща нестабилност.

Президент на САЩ ще има по-малко от половин час, за да реши дали да използва ракетите в случай на внезапна атака от Русия (единствената страна с арсенал, достатъчно голям, за да извърши такова нападение), или ще рискува да ги загуби изцяло от идващите вражески ракети. Решението ще трябва да се вземе въз основа на системи за ранно предупреждение, които потенциално могат да бъдат дефектни или хакнати.

"Решението за изстрелване на американски МБР при тези условия би било най-въздействащото решение в човешката история", се казва в доклада, като се допълва: "Без значение колко компетентен е президентът, необяснимо е, че един човек би могъл да вземе рационално решение при тези извънредни обстоятелства, особено предвид ирационалността на самата система и вероятността от фалшива тревога."

Лавров настоя САЩ да ликвидират инфраструктурата си за ядрени оръжия в чужбина

Лавров настоя САЩ да ликвидират инфраструктурата си за ядрени оръжия в чужбина

"Смятаме за неприемливо НАТО да поддържа своите "съвместни ядрени мисии"

Скептиците по отношение на МБР, които включват бивши военни министри и военни командири, казват, че вместо това САЩ трябва да разчитат на своите ядрени бомбардировачи и изстрелвани от подводници ракети, другите два стълба на американската ядрена триада, които могат да бъдат използвани в ответна атака при потвърдена ядрена атака.

Поддръжниците на GBSD се аргументират срещу по-голямата зависимост от изстрелваните от море ракети Trident, които според тях ще бъдат заложници на напредъка в борбата с подводниците.

"Нe е разумно да разчитаме в дългосрочен план на факта, че моретата завинаги ще бъдат непроницаеми", коментира Тим Морисън, който е бивш съветник в Белия дом на Доналд Тръмп за Русия и ядрените оръжия, сега част от Института Хъдсън.

Доклад на САЩ: Милиони американци могат да умрат в първата война между ядрени държави

Доклад на САЩ: Милиони американци могат да умрат в първата война между ядрени държави

Армията трябва да се адаптира срещу Китай и Русия към изкуствен интелект, роботика, неконвенционални заплахи, пандемии

"Нашите противници разбират до каква степен възпирането ни се основава на нашите подводници и можем да се обзаложим, че те се стремят да направят тези подводници уязвими. Не виждам причина, поради която САЩ да слагат още яйца в тази кошница, като елиминират най-евтиния и най-отговарящия крак от нашата ядрена триада", допълва Морисън. 

Докладът на FAS ще твърди обратното - че оцеляемостта на подводните сили на САЩ, които носят 55% от общия ядрен арсенал, "е малко вероятно да се промени, дори през следващите няколко десетилетия".

Някои критици се застъпват за пауза в укрепването на GBSD, забавяйки планираното увеличаване на финансирането, докато новата администрация провежда преглед на ядреното състояние.

Въпреки че е възможна пауза, администрацията на Байдън не се очаква да преосмисли триадата, която е американска ядрена ортодоксалност от началото на Студената война.

Русия заподозря Запада в подготовка на ограничена ядрена война

Русия заподозря Запада в подготовка на ограничена ядрена война

Западът не желаел да потвърди формулата на Горбачов-Рейгън