Двама руски войници от Камчатка в Далечния изток бяха осъдени на по две години и половина затвор за отказ да се бият в Украйна, съобщи правозащитната организация "ОВД-инфо", цитирана от Ройтерс

В отделни решения мъжете - Александър Степанов и Андрей Михайлов, бяха признати за виновни в отказ да изпълнят заповед да влязат в битка по време на война. Руският президент Владимир Путин измени наказателния кодекс миналата година, за да предвиди присъди лишаване от свобода до три години за подобни нарушения.

35-ти гарнизонен военен съд в Камчатка произнесе присъдите на Степанов и Михайлов съответно на 25 и 27 април. Мъжете все още не са вкарани в затвора и имат възможност да обжалват.

Путин разпореди мобилизацията на 300 000 войници миналия септември, за да подпомогне военните усилия на Русия в Украйна, където армията претърпя тежки загуби за близо 15 месеца война. Този ход, безпрецедентен след Втората световна война, накара стотици хиляди руски мъже да избягат от страната, за да избегнат повикване.

Русия призна за "ексцесии" при военната мобилизация

Русия призна за "ексцесии" при военната мобилизация

Властите вземат мерки

През февруари 20-годишен наборен войник от Северен Урал се самоуби, като се обеси на колан във военното си поделение край Москва, след като отказа да отиде в Украйна, съобщи "ОВД-инфо".

"Не искам да се подчинявам на хора, които вдъхват само страх и отвращение", написа в предсмъртната бележка войникът Сергей Гридин. "Затова реших да умра тук, в родната си земя, без чужда кръв по ръцете ми."

Продължават палежите на военни комисариати след мобилизацията в Русия

Продължават палежите на военни комисариати след мобилизацията в Русия

Досега са регистрирани около 20 такива палежа