Още рокади в британското правителство.

Крис Филп вече не е главен секретар на Министерството на финансите на Великобритания, съобщава в. "Таймс".

Той ще бъде заменен на поста от досегашния депутат Едуард Аргар.

Главният секретар е втората по важност длъжност в Министерството на финансите и включва управление на публичните разходи.

По-рано днес стана ясно, че Квази Квартенг е освободен като министър на финансите.

Беше съобщено, че британски външен министър Джереми Хънт ще го наследи на поста.

"Джереми Хънт е новият финансов министър. Това ще бъде обявено скоро на пресконференцията на Лиз Тръс", написа в Туитър политическият редактор на "Таймс" Стивън Суинфорд.

Очаква се правителството да обяви планове за увеличаване на корпоративния данък по-късно този следобед, като премиерът евентуално ще направи публично изявление.

Лиз Тръс уволни финансовия си министър
Обновена

Лиз Тръс уволни финансовия си министър

Британското правителство готви план за повишаване на корпоративния данък

Източник от правителството разкри, че корпоративният данък вероятно ще се повиши, но все още може да бъде по-малко от 25%, планирани от предишното правителство. Други мерки в минибюджета може скоро да бъдат отменени.

На 23 септември Лиз Тръс и финансовият министър Квази Квартенг обявиха нов "план за растеж", който трябваше да намали данъците и регулациите, финансиран от огромни държавни заеми, за да измъкне икономиката от години на слаб растеж.

Планът обаче предизвика криза на доверието на инвеститорите в правителството, удари стойността на лирата и цените на държавните облигации и разтърси световните пазари до такава степен, че централната банка на Англия трябваше да се намеси с програма за 65 милиарда паунда за укрепване на пазарите.

Тъй като доверието в правителството бе накърнено, депутатите от управляващата Консервативна партия казаха, че обратът е неизбежен.

Отстраняването на Лиз Тръс - катастрофално лоша идея?

Отстраняването на Лиз Тръс - катастрофално лоша идея?

Според британския вътрешен министър това само ще влоши пазарните сътресения

Въпреки че премахването на най-високата данъчна ставка съставлява само около 2 милиарда от 45-те милиарда паунда нефинансирани намаления на данъци, това беше най-критукуваният елемент от пакета, който предизвика гнева на пазарите, тъй като не беше ясно как ще бъде компенсиран.

В началото на октомри Тръс заяви, че не изпитва "абсолютно никакъв срам" да извърши драстичен обратен завой в плана на правителството за премахване на най-високата ставка на данъка върху доходите.

На въпрос дали е загубила авторитет сред министрите в кабинета си, тя увери, че те са единни зад плана за растеж на правителството.