За повече от две години протестите срещу COVID мерките, блокадите и ваксинациите, привлякоха десетки протестиращи жители по улиците на Виена, съобщи euronews. Те непрекъснато правеха заглавия за това, че са място за събиране на крайнодесни и неонацистки групи, както и заради буйното си и понякога дори насилствено поведение.

Сега фокусът им се измести към Украйна, но не в подкрепа на страната.

"Буча беше най-голямата украинска операция с фалшив флаг досега", се казва в неотдавнашна публикация в канал Telegram, принадлежащ към немскоезичната издънка на движението QAnon, събираща повече от 13 000 потребители от Германия, Швейцария и Австрия. Те твърдят, че Буча е "фалшификат", измислен, за да дискредитира руската армия.

Вдъхновен от теорията на конспирацията, започнала като твърдение, че американските политически елити са управлявали тайна сатанистка група за педофили от магазин за пица, QAnon се превърна в мощно политическо движение в Съединените щати и вдъхнови безброй подражатели отвъд Атлантика. 

Повечето от тях събират поддръжници сред хора със силни антиелитни и анти-истаблишмънт наклонности и такива, които са скептични към правителствените инициативи - поради което онези, които се противопоставят на ваксините и мерките срещу COVID-19, първи се присъединиха.

Путин награди руската бригада, обвинена за военни престъпления в Буча

Путин награди руската бригада, обвинена за военни престъпления в Буча

Путин вижда "доблест" и им дава званието "гвардейци за защитата на родината и държавните интереси"

Сега германският QAnon възпява хвалебствията на Владимир Путин и неговата армия и критикува правителството в Киев - което те виждат като западни марионетки. На скорошни митинги в австрийската столица знамето на QAnon, развявано от бунтовниците от Капитолия на 6 януари 2021 г., бе гордо изложено до това на Русия. Буквата Z, известна с това, че е нарисувана отстрани на руски танкове, също се появи.

FPÖ, или Freiheitliche Partei Österreichs, е третата най-популярна партия в страната, известна със своите антиимигрантски и анти-истаблишмент позиции. Понякога тя открито се насочва към открит флирт с нацизма, особено по време на ръководството на покойния Йорг Хайдер.

Хайдер, крайно десен популист, който популяризира партията в края на 80-те години на миналия век стана известен като най-скандалният син на Австрия. В социалните мрежи, той завърза приятелства с хора като Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи и направи изявления, които минимизираха Холокоста и възхваляваха правителството на нацистката Германия и австрийските войски на SS. Той обаче бе твърдо антикремълски настроен. За Хайдер, един от първите масови политици, които открито призоваха за пангерманско единство след Втората световна война, Русия бе враг поради комунистическото си минало.

През 2019 г. избухна скандал, свързан с изтекло видео с вицеканцлера и лидер на FPÖ Хайнц-Кристиан Щрахе и неговия заместник Йохан Гуденус, където бе разкрито, че са обещали доходоносни търгове на австрийското правителство на руски олигарси, докато са на почивка в Ибиса. Изтеклият запис накара Щрахе да загуби правителствения си пост и вкара Австрия в политическа криза, което накара канцлера Себастиан Курц да оттегли FPÖ като негов управляващ коалиционен партньор. Това доведе до негодувание както в FPÖ, така и в техните поддръжници, които оказаха подкрепата си на Курц в момент, когато той се нуждаеше от "добросъвестни" десни.

Виена разследва крайнодесния политик Хайнц-Кристиан Щрахе

Виена разследва крайнодесния политик Хайнц-Кристиан Щрахе

Прокуратурата във Виена съобщи, че групата се подозира, че е взела пари от Австрийската партия на свободата

В отговор лидерът на партията Хърбърт Кикъл и подобните на Щрахе мобилизираха своите поддръжници и се присъединиха към антивакспротестите срещу правителството и самия Курц.

До март 2021 г. движението нарасна до точката, в която полицията във Виена се наложи да мобилизира голям брой свои служители, за да наблюдава хилядите, които маршируват по улиците, носейки стари имперски германски знамена в цветовете червено, бяло и черно, но също и плакати, оплакващи се от "Пландемията" както и QAnon банери.

Кикъл, бивш говорител на Хайдер и министър на вътрешните работи преди FPÖ да бъде изгонен, произнесе страстна реч на 6 март и се фокусира почти изцяло върху Курц, определяйки блокирането и мандатите за ваксини като "луда мания за власт".

Той подаде оставка през октомври 2021 г., след като разследване за корупция заплаши да предизвика вот на недоверие в парламента. И все пак, Кикъл - който защитава Путин в миналото с многократни твърдения, че НАТО е виновно за инвазията - продължава да се появява с антиваксъри. Тяхното движение сега е подкрепено от медиен канал AUF1, който се нарича "алтернативен независим канал". Неговият главен редактор Стефан Магнет е бивш активист на Bund freier Jugend или Лигата на свободната младеж, неонацистка екстремистка група и основен поддръжник на идеологията "кръв и почва".

Магнет е арестуван през 2007 г по обвинения, че той и двама други членове на BfJ са нарушили Закона за забрана на нацистите, но в крайна сметка са оправдани, след шест месеца в затвора. През 2011 г. той основа медийна и рекламна компания, наречена Medienlogistik, която произвежда рекламни видеоклипове за регионалния лидер на FPÖ в Оберьостеррайх, Манфред Хаймбухнер.

Магнет е работил и като съветник на Info-Direkt, онлайн издание, което се позиционира като "списание за патриоти", известно с това, че често публикува статии, написани от или за членове на движението за самоопределение, както и подобни на любимия идеолог на Кремъл, Александър Дугин.

Движението за самоопределение, водени в Австрия от Мартин Селнер - който популяризира AUF1, когато стартира - са паневропейска крайнодясна политическа група, която твърди, че Европа принадлежи на белите и че сега са жертви на "Голямата замяна".

Идентични символи също често се виждат на протестите на антиваксъри в Австрия.

След подновената инвазия в Украйна, AUF1 - който до този момент се фокусира върху конспиративните теории за COVID-19 - създаде отделен подраздел, посветен на войната в Украйна, публикувайки съдържание, в което се посочва, че "това е прокси война между Русия и САЩ и НАТО " или че Австрия и ЕС трябва "да стоят настрана".

Сега те редовно имат гости като Норберт ван Хендел, който е бил съветник по външната политика на Норберт Хофер, друг бивш лидер на FPÖ и министър на транспорта при Курц. Ван Хендел, привърженик на "Централен европейски съюз" в рамките на съществуващия блок на ЕС - който според него трябва да представлява традиционалистко възраждане на Австро-Унгарската империя - е известен със своите антимигрантски и ислямофобски възгледи.

Според експерта по дезинформация Ингрид Бродниг, нападките към Украйна са логичното продължение на това, което тя описва като много малко, но много шумно малцинство в австрийското общество.

Бродниг, който е назначен за цифров посланик на Австрия в ЕС от австрийското федерално правителство през 2017 г., посочи, че ефектът, който руската пропаганда има през годините в цяла Европа, не трябва да се подценява.

Въпреки че международната общност и организации за правата на човека като Хюман Райтс Уоч установиха, че силите на президента Башар Асад стоят зад атаката с токсичен газ, при която загинаха 89 и бяха ранени почти 600, руски държавни издания твърдяха, че това е операция под фалшив флаг

В района на Oberösterreich, партия, подкрепяща скептицизма към ваксините, наречена Menschen-Freiheit-Grundrechte, или People-Freedom-Rights, успя да влезе в регионалния парламент, като спечели три места през септември 2021 г. Според последните проучвания, партията има шанс когато стигне до федералния парламент на или преди 2024 г.

Но въпреки че това все още е сравнително незначителен резултат, това, в което теоретиците на конспирацията са наистина успешни, е да заливат обществения дебат с техните точки за говорене и да определят точките за разговор по определена тема и според Бродниг те вероятно ще станат по-силни и по-влиятелни.

Във Виена се вдигнаха на протест срещу задължителната ваксинация

Във Виена се вдигнаха на протест срещу задължителната ваксинация

1400 полицаи от различни региони на Австрия осигуряват охрана

Депутатите и официалните институции като Министерството на здравеопазването непрекъснато са затрупани с имейли и обаждания от хора, които вярват в теории на конспирацията, каза тя. Тъй като военният неутралитет е един от термините, които определят края на съюзническата окупация от 1955 г., и тъй като 76% от нейните граждани подкрепят неутралитета според проучване от март, въпреки осъждането на руската агресия срещу Украйна, сега прокремълските десни гласове са настоява Австрия да остане настрана от конфликта.

Бонвалот, чието постоянно отразяване на протестите доведе до заплахи за живота и безопасността му, казва, че макар че не всички, които се появяват на тези шествия, непременно са крайно десни или проруски - те нямат нищо против да бъдат свързани с тях. Хората имат толкова силни мнения относно пандемията - и предполагаемите свободи, за които те твърдят, че тя пречи - дори когато мненията им не съвпадат с поддръжниците на Путин, обяснява Бонвалот.

Антиваксъри и путинисти или ако математиците бяха обущари

Антиваксъри и путинисти или ако математиците бяха обущари

Хората не са антиваксъри и проваксъри, не са русофили и русофоби, поне не и през по-голямата част от времето, не и в същността си. Не са и фашисти и антифашисти... На стадиона хората може да са левскари и цесекари, но извън него са лекари, инженери, архитекти, майстори и всякакви други