Близо до Лисичанск руските военни са обстрелвали територията на автогарата, сградите на църквата "Свети Митрофановски" и църквата "Света Великомъченица Варвара", както и едно предприятие, помещенията на гранична охрана и административна сграда.

Това съобщава ръководителят на областната администрация Серхий Гайдай, който потвърждава и продължаващите опити на руските военни да блокират Лисичанск от юг. "Същевременно унищожават всичко, до което достига тяхната артилерия и ракетни установки", твърди той.

Днес Гайдай призова цивилните да се евакуират незабавно от града, съобщава "Ройтерс".

Той не уточни колко цивилни са останали в Лисичанск, чието население преди началото на руската инвазия беше около 100 000 души.

Припомняме, миналата седмица украинските войски получиха заповед да се изтеглят от Северодонецк - градът, който беше основна цел на руската офанзива в продължение на седмици. Според информацията Северодонецк е вече напълно разрушен.

Украйна се готви за кървава отбраната на Лисичанск

Украйна се готви за кървава отбраната на Лисичанск

Киев иска помощ от Запада

Артилерийският обстрел около Славянск, Авдеевка, Маринка, Райгородка и Рай-Александровка в Донецка област продължава. Руските военни са нанесли ракетни удари по Николаевка и Костянтиновка. Регионът остава без газ и частично без вода и електричество. При обстрела на Николаевска област, при което има жертви и ранени.

Според доклада на украинския генерален щаб край Верхнекаменка руските войски са били принудени да отстъпят.

Освен ракетния удар по Одеска област с помощта на стратегически самолети Ту-22М, с ракети е бил обстрелван и Сумският регион. Повредени са жилищни сгради, ферма и водна кула. Един човек е убит, а друг е ранен.

През нощта руските военни нанесоха удари в Киевски и Шевченковски район на Харков, Чугуевски и Харковски район.

Взривове в Киев

Взривове в Киев

Съобщава се за пожар в 9-етажна жилищна сграда и за пострадали

Генералният щаб и днес посочва, че според наличната информация беларуското ръководство продължава да оказва военна подкрепа на Русия, по-специално за Белгородска област е изпратена още една пратка с боеприпаси с 20 тира.