"Амбицията на Тръмп да се отърве от "наследството" на Обама по отношение на сделката с Иран води със себе си и ново разделение в позициите на Запада, защото ЕС се застъпи за запазване на сделката."
Това тълкува Институтът по социология "Иван Хаджийски" в своя анализ в първите дни на настоящия месец май.

В анализа се разглежда "странния триъгълник Русия - Турция - Иран" и какво следва след излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран.

Тръмп: Оттегляме се! Не трябва Иран да има атомна бомба
Обновена

Тръмп: Оттегляме се! Не трябва Иран да има атомна бомба

САЩ въвеждат и санкции срещу Техеран

В региона на Близкия Изток и Иран надвисват облаците на възможно противоборство, което да противопостави САЩ, Израел и Саудитска Арабия на Иран.

В същото време обаче целият американски натиск укрепвал властта на иранския президент Рухани и "циментира придържането му към все по-тесни взаимоотношения с Русия и Турция".

Следователно "този нов и странен триъгълник Русия - Турция - Иран" ставал все по-важен в международен план - засега оцелявал, но имало и огромни предизвикателства. Например ударите в Сирия освидетелствали разногласията между страните, защото Турция подкрепи ударите, а Русия и Иран ги осъдиха.

"Всяка страна в този триъгълник е рискова. Не бива да се забравя например, че Иран е единствена страна в света, в която "Смърт на Америка!" се възприема като официален лозунг, произнесен още от основателя на републиката аятолах Хомейни и повторен от днешния върховен ръководител аятолах Хаменей."

Междувременно нямало тенденции вътрешната нестабилност в Турция да се надживее, защото извънредното положение в страната беше удължено за седми път.
Според анализа идеята за свикване на предсрочни избори година и половина преди редовните показва, че Ердоган явно се притеснява, че с напредването на времето позициите му могат да започнат да отслабват, а напрежението със Запада в крайна сметка да се отрази негативно и във вътрешната му политика.

Защо Ердоган бърза към предсрочни избори?

Защо Ердоган бърза към предсрочни избори?

За да е ясна не само датата, но по възможност и резултатите от тях, обяснява Мартин Табаков

От друга страна, засилената конфронтация с Гърция, включително до степен Атина да поиска френски кораби за защита на своите острови в Егейско море, също била фактор за несигурността в Турция.

Русия

Русия пък била изправена пред нови предизвикателства. Според анализа последните санкции са разклатили рублата и руската фондова борса.

Новата "американска политика" на казахстанския президент Нурсултан Назърбаев също давала плодове - Кахазстан предостави каспийски пристанища на САЩ, които освен търговско можели да имат и военно предназначение. Казахстан също така знаково не подкрепила руската резолюция срещу ударите в Сирия в Съвета за сигурност на ООН.

Друго предизвикателство пред Русия се виждало в Армения, където протестите, които напомняли за "цветната революция", не криели непосредствена заплаха за руското присъствие, но в същото време демонстрирали колко лесно би било да се наложат политически промени в периферията на Русия без нейно одобрение.

"По всяка вероятност Русия проявява сдържаност спрямо разнородните предизвикателства, за да може да осъществи в условията на все пак контролирана конфронтация някои от преките си цели."
Целите - проекта "Северен поток - 2", продължението на "Турски поток", Кримския мост, Световното първенство по футбол.

"Не бива да се изключва обаче по-късно руската позиция да се втвърди. Може да се напомни, че преди години Русия дълго не реагираше на Майдана в Киев, за да може спокойно да проведе Олимпийските игри в Сочи, а след закриването им без колебание пристъпи към анексирането на Крим."

Русия никога няма да върне Крим на Украйна, отсече Путин

Русия никога няма да върне Крим на Украйна, отсече Путин

"Такива обстоятелства не съществуват и никога няма да съществуват"

Търговски войни

Според анализа на Института по социология "Иван Хаджийски" глобалната икономическа схватка между САЩ и Китай вече е започнала.

"САЩ търсят "точков удар" върху развитието на високите технологии в Китай - в подготвения за по-високо облагане американски списък фигурират преди всичко и продукти на информационни и комуникационни технологии, космонавтика, роботика, автоматизация и др.  Китайският отговор също беше "точков" и засегна производството на тъкмо онези щати, които гласуваха за Тръмп."

В същото време обаче администрацията на Тръмп си давала сметка, че стягането на обръча около Китай изисква много по-активна подкрепа от другите фактори в Далечния Изток.

Затова и Тръмп оставял възможност за заден ход - в скорошните си разговори с японския премиер Шиндзо Абе Тръмп загатна, че е възможно връщане на Щатите в Транстихоокеанското партньорство.

Китай предупреди: Търговска война със САЩ - катастрофа за световната икономика

Китай предупреди: Търговска война със САЩ - катастрофа за световната икономика

Мерките на Тръмп са основно срещу Китай

Анализът констатира и че търговската война между САЩ и ЕС вече сериозно притеснява лидерите на Стария континент. Това била и причината за визите на президента на Франция Еманюел Макрон и канцлера на Германия Ангела Меркел във Вашингтон, където разговорите били фокусирано предимно върху "крайно деликатния проблем за американските проектомита върху стоманата и алуминия."

"До решение не се стига: САЩ отложиха въвеждането на митата с още един месец. И Франция, и Германия съзнават, че крехкият посткризисен баланс на европейската икономика може сериозно да пострада. И по всичко личи, че силната позиция в случая се държи от американците.
Ако през миналата година западноевропейските политици практикуваха едно почти високомерно отношение към Тръмп, то сега Тръмп определено не е изолиран. Разногласията между Берлин и Париж още повече го подчертават."

Малкият Макрон, който никога няма да стане големият Тръмп

Малкият Макрон, който никога няма да стане големият Тръмп

Във Франция не знаят как да задействат центрофугите за дезинформация, за да обяснят как Макрон, когото ласкаят като бог Юпитер, не се справя толкова добре и да оценят Тръмп, когото описват като последния глупак.

Разногласията Берлин - Париж

Според анализа разногласията Берлин - Париж засягат не само траекторията на бъдещата реформа на европейския проект, но и степента на "либералност" на самия проект.

"Изборът на Тръмп бе довел до медийни публикации и внушения, че вече Ангела Меркел става лидер на либералните сили. Трудностите на германския политически процес обаче спъват нейните възможности да се прояви пълноценно в подобна роля."

Позициите на Меркел се подкопавали от нарастващите консервативни тенденции в Германия, при които представители на нейната партия и на ХСС формират ново течение, т.нар. Съюз на ценностите, призоваващ с нарочен манифест за отказ от прекомерния либерализъм и връщане на центристката десница към нейните християнски и консервативни фундаменти.

На свой ред пък Макрон откровено претендирал за същата роля - за гарант на либерализма, ползвайки контраста между собственото си вдъхновение и немската инертност.

Макрон усеща Европа като пред гражданска война

Макрон усеща Европа като пред гражданска война

Пред евродепутатите Макрон описа основните предизвикателства