Гражданските и военните лидери на Пакистан заявиха във вторник, че демонстрантите, които атакуваха държавни и военни институции в знак на протест срещу ареста на бившия премиер Имран Хан, ще бъдат съдени от военен съд, съобщава "Ройтерс".

Решението беше взето на заседание на Комитета по национална сигурност, председателствано от премиера Шехбаз Шариф. Това е одобрение на искането на военните от понеделник.

По-рано беше заявено, че атаките на 9 май срещу военните са били предварително планирани и поръчани от лидерите на партията на Хан. Хан отхвърли обвиненията и поиска разследване.

"Срещата одобри престъпниците, планиращите, които подбуждаха към насилие, и техните помощници да бъдат изправени пред съда, като ги съдят съгласно конституционните разпоредби на съответните закони, включително Закона за пакистанската армия и Закона за официалните тайни", се казва в изявление, издадено от офиса на Шариф.

Комисията по правата на човека на Пакистан, независима група за граждански права, заяви, че категорично се противопоставя на използването на тези два закона за съдене на цивилни.

Пакистан арестува още демонстранти след освобождаването на Имран Хан

Пакистан арестува още демонстранти след освобождаването на Имран Хан

Съобщава се за много убити, ранени и вандализирани сгради и коли

"Въпреки че отговорните за палежите и нанасянето на щети на обществена и частна собственост по време на неотдавнашните протести трябва да бъдат подведени под отговорност, те остават в правото си на справедлив процес", се казва в изявление на групата след съобщението във вторник.

Военните съдилища, които действат съгласно армейския закон и свързаното законодателство, не трябва да се придържат към стандарта на доказателствата и процеса, който редовните съдилища са длъжни да поддържат, каза Абдул Моиз Джаферий, адвокат.

Премиерът осъди насилието, като каза, че дори щабът на армията, военновъздушна база и офис на Междуведомствената разузнавателна агенция не са били пощадени от протестиращите, добавяйки, че това попада в категорията на тероризма.

"Които и да са, те не заслужават никакво снизхождение", отсече Шариф.

Припомняме, че хиляди поддръжници на Хан излязоха на улицата след ареста му по дело за корупция. Насилието след ареста му уби най-малко осем души.

Експремиерът на Пакистан е освободен под гаранция

Експремиерът на Пакистан е освободен под гаранция

След продължаващи протести на негови привърженици

Хан беше освободен под гаранция, след като Върховният съд обяви ареста му за незаконен. 

Протест се проведе и в защита на армията на страната.