Пакистан е против внезапното изтегляне на американските войски от Афганистан, тъй като се опасява, че това ще доведе до дестабилизация на границата между двете страни. Това заяви пакистанският зам.-външен министър Мухамед Аехаз за "Спутник".

Дипломатът припомни, че рязкото изтегляне на войските на САЩ през 1990 г. е имало неблагоприятни последствия за Афганистан и Пакистан, защото "винаги когато има нестабилност в Афганистан, тя естествено се прехвърля и към Пакистан". По тази причина той призова САЩ да изтеглят военните си части поетапно, а не наведнъж.

Аехаз обяви и че Пакистан е склонен да организира преговори с Афганистан на своя територия, подчертавайки, че най-важното е не къде ще се проведат преговорите, а какъв резултат ще бъде постигнат.

Тръмп обяви преговорите с талибаните за мъртви

Тръмп обяви преговорите с талибаните за мъртви

Не виждал смисъл да възобновява усилията за постигане на споразумение

Той увери, че Исламабад се надява конфликтът в Афганистан скоро да бъде разрешен и е готов да помогне на съседската страна да се възстанови от него.

През последните месеци САЩ проведе преговори с талибаните за разрешаването на конфликта в Афганистан.

Предвиждаше се в началния етап от 135 дни да бъдат изтеглени 5000 от общо 14 000 американски военнослужещи, разпределени в Афганистан. Споразумението обаче се провали, след като талибаните си приписаха поредната терористична атака в страната.

В началото на октомври талибанска делегация пристигна в Исламабад, за да преговаря с пакистанските власти. На срещата присъства и представител на САЩ.

Талибаните се обърнаха към Москва след провала на преговорите със САЩ

Талибаните се обърнаха към Москва след провала на преговорите със САЩ

Делегация на групировката обсъди с руски представители последните събития около конфликта в Афганистан