Политически партии в Германия настояват за вътрешно разследване на дейността на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", съобщи "Ройтерс".

Причината - някои от членовете на партията маршируваха наред с представителите ксенофобската организация "Пегида" в демонстрация в Кемниц.

Според зелените с действията си парламентарно представената "Алтернатива за Германия" демонстрира незачитане на правовия ред в държавата.

Десетки ранени при протестите в Кемниц
Обновена

Десетки ранени при протестите в Кемниц

До сблъсъци се стигна на вчерашните прояви за и против мигрантите

Лидерът на социалдемократите Андреа Налес заяви пред репортери в Бавария, че подкрепя наблюдението на крайнодясното улично движение "Пегида" и партията "Алтернатива за Германия".
По думите ѝ след събитията от Кемниц има основателни причини да се започне разследване. "Партията "Алтернатива за Германия" си позволи да отиде на преден фронт за радикално десни движения по улиците на Кемниц, независимо дали това е било желателно или нежелателно", заяви Налес.

Либералите в Германия също изразиха сходно мнение.

Минал през България иракчанин е замесен в убийството в Кемниц

Минал през България иракчанин е замесен в убийството в Кемниц

Протести срещу политиката на Меркел

По думите на вътрешния министър Хорст Зеехофер от Християнсоциалния съюз разследването не е необходимо, но въпреки това ситуацията и действията на партийните представители трябва да бъдат внимателно следени.

Случаят и последвалите ксенофобски нападения отново предизвикаха крайни настроения относно либералната имиграционна политика на канцлера Ангела Меркел.

Меркел заклейми убийството в Кемниц, но и избухналите протести

Меркел заклейми убийството в Кемниц, но и избухналите протести

Протестите били неприемливи

Според социологическо проучване, извършено през седмицата на протестите, над 50% от немците подкрепят подобно разследване.

Припомняме, повод за протестите и контрапротестите в източногерманския град Кемниц стана убийството на 35-годишен местен жител. Той беше убит от двама мигранти - сириец и иракчанин. Инцидентът разбуди ксенофобски и крайнодесни движения. По време на протестите имаше десетки ранени и задържани.

В Кемниц днес ще се проведе антирасистски концерт. 

Демонстрации и арести след убийството в Кемниц

Демонстрации и арести след убийството в Кемниц

Престъплението засили напрежението срещу мигрантите