Първият човек, обвинен съгласно закона за националната сигурност на Хонконг, беше признат за виновен за тероризъм и подбуждане към отцепване в историческо дело с дългосрочни последици за това как законодателството преструктурира традициите на общото право в града, информира "Ройтерс".

Не е било разгледано алтернативно обвинение за опасно шофиране, причиняващо тежки телесни повреди. Върховният съд ще изслуша смекчаващи аргументи в четвъртък и присъдата ще бъде обявена по-късно.

24-годишният бивш сервитьор Тон Ин-кит беше обвинен, че е забил мотоциклета си в трима полицаи за борба с безредиците, докато носи знаме с лозунга на протеста "Освободи Хонконг, революция на нашето време", който прокурорите твърдят, че бил отцепнически.

САЩ наложиха санкции на китайски официални лица заради репресиите срещу демокрацията в Хонконг

САЩ наложиха санкции на китайски официални лица заради репресиите срещу демокрацията в Хонконг

Нов опит на Вашингтон да държи Китай отговорен за ерозията на свободите и правата в Хонконг

Масово очакваното решение, голяма част от което зависеше от тълкуването на лозунга, налага нови ограничения върху свободата на словото в бившата британска колония. Продемократични активисти и правозащитни организации също разкритикуваха решението да се откаже парична гаранция на Тон и процес със съдебно жури, което беше ключова характеристика на правовата държава в Хонконг.

Процесът му беше ръководен от съдиите Естер Тох, Антея Пан и Уилсън Чан, избрани от управителя на града Кари Лам да разглеждат дела за националната сигурност.

Тох прочете резюмето на решението в съда, казвайки, че "такова показване на думите може да подтикне други да извършат отцепване".

Байдън скастри Китай за репресиите след спирането на вестник в Хонконг

Байдън скастри Китай за репресиите след спирането на вестник в Хонконг

Потиска независимите медии и да заглушава несъгласните възгледи

Тя добави, че Тон бил наясно с отцепническото значение на лозунга и че е възнамерявал да съобщи това значение на другите. Той също е имал "политическа програма" и действията му нанесли "сериозна вреда на обществото".

Тон пледира невинен по всички обвинения, произтекли от събития на 1 юли 2020 г., малко след приемането на закона.

Процесът на Тон се фокусира най-вече върху значението на лозунга, който беше повсеместен по време на масовите протести в Хонконг през 2019 г.

Той беше скандиран по улиците, публикуван онлайн, драскан по стените и се отпечатваше върху всичко - от брошури, книги, стикери и тениски до чаши за кафе.

Хонконг се сбогува емоционално с продемократичен вестник

Хонконг се сбогува емоционално с продемократичен вестник

Има огромна тревога за свободата на словото в града

Разискванията в съда разгледаха редица теми, включително древна китайска история, американското движение за граждански права и Малкълм Х, за да се установи дали лозунгът е отцепнически.

Двама експерти, призовани от защитата да анализират значението на лозунга, позовали се на източници, включително проверка на около 25 млн. онлайн публикации, не откриха "никаква съществена връзка" между лозунга и независимостта на Хонконг.

Правителствата в Пекин и Хонконг многократно заявиха, че законът за сигурността бил необходим за постигане на стабилност след често насилствените протести през 2019 г. и че правата и свободите, обещани на града след завръщането му под китайско управление през 1997 г., оставали непокътнати.

Законът, наложен от Пекин през юни 2020 г., наказва това, което Китай вижда като подривна дейност, отцепване, тероризъм и таен заговор с чуждестранни сили.

Правителството заяви, че всички съдебни преследвания се извършвали независимо и в съответствие със закона и че правоприлагащите действия нямали нищо общо с политическата позиция, произход или професия на арестуваните.

Хонконг с крути мерки срещу честванията на събитията на пл. "Тянанмън", арестува видна демократка

Хонконг с крути мерки срещу честванията на събитията на пл. "Тянанмън", арестува видна демократка

Днес се навършват 32 години от бруталното разправа на Китай срещу протестиращите