Настоящият президент и кандидат за нов мандат Стево Пендаровски изрази увереност за успеха си на предстоящите в страната президентски избори, съобщава МКД. 

Той коментира изявлението лидера на ВМРО - ДПМНЕ Християн Мицковски, че техният кандидат ще водят с над 100 хил. гласа на първи тур на изборите. Не бе уточнено обаче какво ще е съотношението на втори тур.

"Всички техни прогнози са базирани на първия кръг. Никой никога не е печелил сред  седем съперници, президентския вот още на първия тур. Така че социологическите проучвания, които знам, а и те знаят във ВМРО-ДПМНЕ, са, че на втория тур със сигурност ще спечеля от техния кандидат", каза Пендаровски.

Той се мотивира с това, че условието един кандидат да спечели на първи тур е 50 процента плюс един гражданин от всички вписани в избирателния списък.  Което означава около 900 хиляди граждани, а това е абсолютно невъзможно.

За това дали подкрепата на СДСМ е в негова полза, Пендаровски каза, че вчерашният конгрес на партията е показал, че има и припомни, че е кандидат, който не е член на политическата партия.

Пендаровски няма да се кандидатира за нов мандат в РСМ

Пендаровски няма да се кандидатира за нов мандат в РСМ

Не уточнява по какви причини е взето решението

Припомняме, че Пендаровски по-рано обяви оттеглянето си и заяви, че няма да търси преизбиране. Тогава той порица остро действията на България относно членството на Северна Македония в Европейския съюз (ЕС). Все пак отправи молба към властите да поддържат добри отношения със съседите, защото е в интерес на Скопие. 

депутатът Гордана Силяновска - преподавател по конституционно право, е издигната от ВМРО-ДПМНЕ. Тя е считана като основен противник на Пендаровски. 

Кандидатът за президент на Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) и настоящ министър на външните работи на Северна Македония Буяр Османи обяви в края на февруари, че е събрал необходимите 10 000 подписа, необходими за президентската кандидатура. 

В края на януари, Пендаровски повери мандат за съставяне на преходното правителство на Талат Джафери, който е технически премиер от 28 януари до провеждане на предстоящите избори през пролетта.

Северна Македония започна преговори за присъединяване към ЕС през 2022 г. За да изпълни изискванията, тя трябва да изпълни определени критерии, включително да промени конституцията си, за да признае българско малцинство, силно оспорван въпрос в страната.

Буяр Османи събра 10 000 подписа за президентските избори в Северна Македония

Буяр Османи събра 10 000 подписа за президентските избори в Северна Македония

За рекордно кратко време