Танкер с екипаж от 28 северно корейци е бил пленен от сомалийски воден. 
Съобщението идва от военноморските сили на Европейския съюз, цитирани от БиБиСи.

Морският съд носи името „Тереза VIII" и е собственост на фирма с база на Вирджинските острови. Нападението е станало на около 180 морски мили северозападно от Сейшелските острови.

Малко по-рано украински съд „Лейди Джулиет" успешно е отбил атака в Аденския залив. Пиратите са стреляли с автомати Калашников и гранатомети по кораба. На помощ на кораба се е притекъл екипаж на военноморските сили на Европейския съюз.

Съобщението за поредния пленен кораб от сомалийските пирати идва в деня, в който бе огласен доклад на ООН, който твърди, че има успех в борбата в тази част на света. Освен това самите сомалийски пирати получиха откуп от 3,5 милиона долара за испанския корабът „Алакрана".

Експерти посочват, че в последно време сомалийските пирати са променили тактиката си - използват неголеми, но мощни катери, които имат базов кораб. Това позволява на пиратите за увеличат значително радиуса на действие, да стигнат и до Сейшелските острови и в този смисъл да избегнат блокадата от военни кораби, патрулиращи в Африканския рог.