Изразяваме искрените си поздравления за вашия избор като 45-ти президент на САЩ. Това написаха в общо обръщение до Доналд Тръмп председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, съобщават от Европейския съвет.

Стратегическото партньорство между Европейския съюз и САЩ се корени в нашите споделени ценности за свобода, човешки права, демокрация и вярата в споделената икономика. През годините, ЕС и САЩ работиха заедно, за да осигурят мир и просперитет на гражданите си и за хората по света, отбелязват двамата.

Доналд Тръмп е 45-ият президент на САЩ

Доналд Тръмп е 45-ият президент на САЩ

Тръмп печели в 9 от 14 така наречените "суинг" щати

Днес е по-важно от всякога да заздравим трансатлантическите връзки. Само с тясно сътрудничество ЕС и САЩ могат да се справят с предизвикателствата като ДАЕШ, заплахите за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, климатичните промени и миграцията, заявяват в обръщението си Туск и Юнкер.

За щастие, стратегическото партньорство между ЕС и САЩ е обширно и дълбоко: от нашите общи усилия за увеличаване на енергийна сигурност, изменението на климата, през сътрудничеството на ЕС и САЩ относно заплахите в Източна Европа, преговорите за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) - не трябва да се пестят усилия, за да се гарантира, че връзките, които ни свързват ще останат силни и издръжливи, подчертават Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер.

Те допълват, че трябва да консолидират мостовете, които са изградили през Атлантика.

Туск и Юнкер канят Тръмп да посети Европа за среща на върха ЕС-САЩ при първа негова възможност. Този разговор щял да им позволи да очертаят хода на техните отношения за следващите четири години.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също поздрави новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп. Той подчерта, че очаква да се срещне скоро с Тръмп, да го приветства в Брюксел за заседанието на НАТО догодина и да обсъдят какво предстои. Според Столтенберг за Европа и САЩ е добре, когато НАТО е силен.

Руският президент Владимир Путин също поздрави Доналд Тръмп и изрази надежда да работят заедно и да имат конструктивен диалог.