Майката на убитата журналистка от "Новая газета" Анна Политковская - Раиса Мазепа, е починала в Москва. Това съобщи уебсайтът на изданието.

"Невероятно красива жена. Преди няколко години, на над деветдесет години, тя лично и със собствените си ръце засади 94 теменужки пред редакцията ", спомня си главният редактор на "Новая газета" Дмитрий Муратов.

Отбелязва се, че жената е починала на 92-годишна възраст. Не е посочена причина за смъртта ѝ.

Русия си спомня за Политковская

Русия си спомня за Политковская

Една от малкото, дръзвали да критикуват яростно Кремъл.

"Благодаря ви за вас и за дъщеря ви, скъпа Раиса Александровна", написа Муратов.

Журналистката Анна Политковская беше убита на 7 октомври 2006 г. пред входа на дома си в Москва. На 7 октомври е рожденият ден на президента на Русия Владимир Путин.

Убиецът изстреля четири изстрела, единият от които контролен в главата.

През 2014 г. Московският градски съд осъди подсъдимите по наказателното дело Рустам Махмудов и Лом-Али Гайтукаев на доживотен затвор, като призна първия за извършител, а втория за организатор на убийството.

Политковска получи международно признание за материалите си, посветени на нарушенията на човешките права в родната за убиеца ѝ Чечня, както и в Северен Кавказ. Тя поддържаше силно критична позиция спрямо властите в Москва, както и за силно обвързаните с тях управници в Грозни.

Ро време на кризата със заложниците през 2002 година в Театралния център в Москва групата чеченски бунтовници, завзели Двореца на културата, поискаха да разговарят единствено с Политковска, тъй като "единствено на на нея имали доверие".