Високите разходи за гориво означават, че почти половината от въглищните централи по света вече работят на загуба, което поражда съмнения относно жизнеспособността на това изкопаемо гориво, пише "Индипендънт".

Експерти по климата вече предупредиха, че по-голямата част от въглищните централи трябва да бъдат изведени от експлоатация за малко повече от десетилетие, за да се предотврати катастрофално глобално затопляне, но много страни продължават да се придържат към това силно замърсяващо вещество.

Полша залага на въглищата в обозримо бъдеще

Полша залага на въглищата в обозримо бъдеще

Въпреки че използването им е все по-скъпо и замърсяващо

В първото проучване по рода си финансовият мозъчен тръст Carbon Tracker анализира рентабилността на 6685 въглищни централи по света, представляващи 95 процента от целия съществуващ капацитет.

Те са установили, че тъй като цените са достигнали рекордно високи стойности, 42 процента от въглищния капацитет вече не е рентабилен. Очаква се тези цифри да се повишат експоненциално през следващите години заради данъците върху емисиите на CO2 и по-строгите закони за замърсяването на въздуха.

Към 2030 г. делът на нерентабилните въглищни централи вероятно ще надхвърли 70 процента, докато цената на възобновяемите енергийни източници като вятър и слънчева енергия се понижава.

Предупреждават за домино ефект от климатичните промени и унищожаване на живота

Предупреждават за домино ефект от климатичните промени и унищожаване на живота

Бъдещето на живота на Земята не изглежда розово

Проучването се публикува дни преди голямата среща за климата в Полша, страна, която вече се оказа спорен избор за домакин на срещата заради нейната зависимост от въглищата за 80% от произвежданата електроенергия в страната.

Много страни, включително Великобритания, вече поставиха твърди цели за цялостно премахване на въглищата от техния енергиен микс в рамките на следващите няколко години.

Притеснения за икономическия растеж и работните места на други места по света допринесоха за зависимостта от въглищата, но новият доклад показва, че такива притеснения са напразни.

Мат Грей, който ръководи отдела за енергията и комуналните услуги в Carbon Tracker, подчерта, че анализът им "предоставя план за политиците, инвеститорите и гражданското общество".

Нов връх на изхвърлените парникови газове в атмосферата

Нов връх на изхвърлените парникови газове в атмосферата

Климатичните промени ще имат все по-разрушителни въздействия

"Лобизмът и шуробаджанащината, това е единственото нещо, което може да спаси въглищата, а ние виждаме това от Доналд Тръмп и други по целия свят", посочи Грей пред "Индипендънт".

Президентът на САЩ многократно подчерта ентусиазма си за "красиви, чисти въглища", но анализът показва, че страната му ще спести 78 млрд. долара при затварянето на въглищните централи в съответствие с Парижкото споразумение за климата.

В Китай, който е далеч напред пред всички останали страни в света по използването на въглища, тази сума е 389 млрд. долара.

Тръмп обяви прекратяване на войната срещу въглищата

Тръмп обяви прекратяване на войната срещу въглищата

САЩ са благословени с изключителното енергийно изобилие

Понастоящем потребителите и данъкоплатците плащат сметката за въглищата, а индустрията се поддържа печеливша благодарение на държавните субсидии.

Въпреки че постепенното изоставяне на въглищата ще спести милиарди на потребителите и данъкоплатците по света, това би било огромен финансов удар за печалбите на собствениците на въглищните централи.

По-рано тази седмица ООН предупреди, че страните трябва да увеличат драстично ангажиментите си за намаляване на въглеродните емисии, увеличавайки ги петкратно, ако трябва да бъдат избегнати най-лошите последици от климатичните промени.