Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк каза във вторник, че Русия трябва да бъде принудена да участва в среща на върха за мира, тъй като не би го направила доброволно, цитира думите му "БиБиСи".

Подоляк каза пред националната телевизия, че един от методите на принуда са действията на бойното поле, визирайки безпрецедентното трансгранично нахлуване на Украйна в Курската област на Русия.

"Обикновените призиви към Русия не работят, работи само набор от инструменти за принуда", каза той, имайки предвид също икономически и дипломатически натиск.

Той добави, че с действия в граничните райони на Русия Украйна решава ключовия въпрос за собствената си сигурност.

"Това е унищожаване на военна инфраструктура и формиране на така наречените санитарни зони, така че Русия да не може да използва там ... оборудване, което нанася удари дълбоко в територията на Украйна", каза той.

Седмица след началото на нахлуването Украйна заяви, че контролира 74 руски населени места и продължава настъплението си.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в интервю за френски медии, че Русия трябва да участва във втората среща на върха за мир в Украйна, тъй като повечето страни в света настояват за това.

Русия не беше поканена на първата глобална мирна среща, проведена в Швейцария. Представители на Кремъл казаха, че събитието не може да доведе до мир, тъй като участниците не обсъждат руските искания.

Украйна предложи на срещата на върха своя мирен план, който, наред с други неща, включва изтегляне на руските войски от всички окупирани територии, наказване на военнопрестъпниците и изплащане на репарации. Руските лидери на свой ред дадоха да се разбере, че боевете няма да спрат, докато Украйна не изтегли войските си от регионите, които Кремъл обяви за свои.

"По-голямата част от света днес казва, че Русия трябва да бъде представена на втората среща на върха, в противен случай това няма да доведе до реални резултати", каза Зеленски в интервю за френски медии (цитирано от материал на Франс прес на английски език). "След като целият свят ги иска на масата, не можем да възразим срещу това."

Байдън: Украинското нахлуване е истинска дилема за Путин

Байдън: Украинското нахлуване е истинска дилема за Путин

Говорителят на Белия дом заяви, че САЩ не са били уведомени за нахлуването