През следващите седмици ситуацията на бойното поле в Украйна може да бъде коренно различна. Въпреки засилените бойни действия на руските войски в района на Харков, Киев вярва, че с пристигането на военната помощ от Съединените щати и свежите сили, които се очаква да се влеят в редиците на армията, ще отблъснат новото настъпление.

Това заяви съветникът на украинския президент Михайло Подоляк в специално интервю за БНТ.

Путин не планира да превземе Харков "в момента"

Путин не планира да превземе Харков "в момента"

Русия започнала офанзивата в областта заради украинския обстрел срещу граничните райони

Украйна няма да допусне пробив на фронта край Харков. Подновеното руско настъпление е породило опасения, че може да се стигне до пробив на фронтовата линия.

"Русия иска да удължи линията на фронта, за да може Украйна да действа на няколко места и да получи преимущество, за да може да действа на приоритетните за нея направления - Донецка, Луганска и Запорожка област. Интензивността на военните действия е доста сериозна, но в момента атаките са спрени. Ситуацията на фронта постепенно се възстановява.", каза той. 

В Киев разчитат военната помощ от Съединените щати значително да промени ситуацията. Преди дни по време на изненадваща визита в Украйна, американският държавен секретар Антъни Блинкън каза, че подкрепата от Вашингтон скоро ще достигне до украинските войски. Равномерното разпределяне на снарядите и ракетите ще отнеме време, смята съветникът на Володимир Зеленски.

"Ще отнеме известно време да се разпределят равномерно доставките на снаряди и ракетите. Русия натрупваше тези снаряди от Северна Корея в рамките на месеци и за Украйна ще трябва някакво време, но все пак ние виждаме подобряване на ситуацията с доставката на снарядите по чешката инициатива и американската военна помощ ситуацията се балансира и подобрява във военно отношение особено в ключовите Донецко и Луганско направления. През следващите седмици ситуацията ще изглежда кардинално различна.", уверен е той. 

Блинкън: САЩ не забраняват на Киев да удря цели в Русия с американски оръжия

Блинкън: САЩ не забраняват на Киев да удря цели в Русия с американски оръжия

До седмици ще се подпише споразумение за сигурност между САЩ и Украйна

Доставката на Ф-16, която се очаква в фронта ще бъде ключова за промяна на съотношението на силите. Според Подоляк, Русия е използвала в Украйна забранени оръжия, в нарушение на международните конвенции.

"Руската федерация използва много забранени оръжия според международните конвенции става дума зa противопехотните мини, както и касетъчни бомби, които са забранени, също така и химическо оръжие хлорпикрин. Русия не се притеснява да използва всякакви оръжия, без да обръща внимание на едни или други конвенции които забраняват употребата им. Това говори за типа война, която води спрямо Украйна."

Според Подоляк, с вливането на свежи сили в редиците си, Украйна ще си върне стратегическата инициатива на фронта.

Украинският парламент прие закон за мобилизацията на затворници

Украинският парламент прие закон за мобилизацията на затворници

Законовите промени отварят възможност около 50 000 души с криминално минало да бъдат призовани на военна служба

Русия няма планове да превземе Харков "в момента". Това заяви президентът на страната Владимир Путин по време на посещението си в Китай.

Той уточни, че Москва е започнала сухопътна офанзива в североизточната част на Украйна миналата седмица, за да спре трансграничния обстрел.

Изявлението му идва на фона на нарастващата загриженост на украинските власти относно засилването на руските действия в района.

Путин посочи, че руските сили настъпват значително в Харков и отново отбеляза, че конфликтът е по вина на властите в Киев.

"Що се отнася до случващото се на фронта в Харков - то е по тяхна вина, защото те обстрелваха и продължават да обстрелват жилищни квартали в граничните райони", изтъкна той и допълни, че е заявил публично, че ако това продължи, Русия ще бъде принудена да създаде зона за сигурност.

Топ командир на НАТО не вярва, че Русия прави стратегически пробив в Харков

Топ командир на НАТО не вярва, че Русия прави стратегически пробив в Харков

Според Каволи, руснаците нямат достатъчно войски

Путин подчерта, че Русия винаги е била отворена за преговори и се позова на Истанбулските споразумения като основа за потенциални мирни преговори.

Освен това руският лидер разкритикува украинските управляващи, че бягат от отговорност и се опитват да прехвърлят вината.

Харков - вторият по големина град в Украйна, където в момента живеят около 1,3 милиона души, от месеци е обект на въздушни удари, които украинските сили се опитват да спрат с изтощена противовъздушна отбрана.

Главният главнокомандващ на НАТО Кристофър Каволи в четвъртък заяви, че не вярва, че руската армия е разположила достатъчно войски, за да направи стратегически пробив в района около Харков в Североизточна Украйна.