Съветникът на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Михайло Подоляк сподели мнението си дали събитията в Белгородска и Курска област ще повлияят на руското общество, съобщава УНИАН.

Той разказа кого обвиняват руснаците за факта, че войната всъщност се е преместила на тяхна територия и дали руските доброволци ще успеят да провалят изборите в Русия с тези битки.

"В Русия няма конкурентна политика и няма избори. Следователно е невъзможно да се влияе върху нещо, което не съществува. Тоест хората могат да дойдат в избирателните секции или да не дойдат - това не е избирателна секция. Там няма смисъл да говорим за тоталитарни вертикали, "че можете по някакъв начин да повлияете на процес, който не съществува. Но има и нещо друго. Разбира се, много е добре, че руските граждани взеха оръжие и те показват, че има само един начин разговор с путинския елит - това е въоръжено въстание", подчерта Подоляк.

Диверсанти са проникнали в Курска и Белгородска области

Диверсанти са проникнали в Курска и Белгородска области

Руските власти потвърдиха за "опити" за нахлуване

Според него съответно е невъзможно да се наруши процес, който не съществува.

"Според мен единственото, което може да се направи днес, е да се признаят за нелегитимни след 17 март институциите, които ще бъдат изградени на базата на така нареченото "волеизявление". Тоест Путин не е легитимен. и тези институции, които той ще одобри - правителството, други държавни институции, те трябва да са нелегитимни.Съответно те нямат право да работят в международни институции, нямат право да водят дипломатически и всякакви други комуникации на официални нива. , Това, струва ми се, е единственото следствие, което трябва да бъде независимо от това, което се случва в Русия ", подчерта Подоляк.

Според него действията на легиона "Свобода на Русия" и РДК на територията на Курска и Белгородска област на Руската федерация няма да променят мнението на цялото руско общество, тъй като руснаците все още не осъзнават, че войната навлиза на тяхна територия именно заради действията на Путин.

"Още веднъж ще подчертая, че съм много доволен от това, което правят момчетата от РДК. Това не засяга процесите в Москва или Санкт Петербург или където и да е другаде. Руснаците днес обвиняват страните от НАТО, САЩ, Украйна ,биологични лаборатории каквото и да е.докато в Русия не започне мащабна трансформация от кървав тип-революция.След това ще се усетят и ще обвинят за всичко Путин.Неговото обкръжение,което бързо ще изчезне кой физически,а кой ще поиска да бъда арестуван и "Изпратиха ме в Хага, защото това щеше да е гаранция за оцеляване. Това са последствията от всичко това, но тези последствия трябва да преминат още известно време", обясни Подоляк.

Той припомни, че Путин е обещал на руснаците, че ще гледат войната само по телевизията, но днес я получават на своя територия. Всичко постепенно се увеличава и мащабира, войната навлиза в руска територия и води до последствия, които руското общество не е очаквало.

"Бяха им обещани три дни, седем дни, четиринадесет дни и Украйна щеше да бъде на колене. Две години вече минаха. Днес те може да не успеят да задържат Белгород, имам предвид от гледна точка на принципите на сигурността. Съответно, всичко, което се случва днес в Курска и Белгородска област, Ростовска област и други, това е много добре. Всичко това ще има кумулативни последици за руснаците. Всичко това няма да повлияе пряко на отношението към Путин днес. Но тухла по тухла ще формират тези бунтовнически настроения, които определено трябва да видим в Руската федерация", заключи Подоляк.

Дрон се разби в нефтена база в Курска област

Дрон се разби в нефтена база в Курска област

Украинската армия е обстреляла и село Гордеевка

Припомняме, че руски военни блогъри и телеграм таблоидът "База" съобщиха във вторник сутринта, че в Курска област близо до село Теткино, което се намира на границата с Украйна, има "стрелба" и "работа и артилерия". Други доклади споменават Белгородска област, обобщава Би Би Си.

Телеграм каналът на "легиона" "Свобода на Русия", забранен в Русия като терористична организация, публикува публикация с думите "пресякохме границата" и видео, заснето през нощта, което показва движението на някакъв вид бронирана машина .

Изданието РБК-Украйна, позовавайки се на източници в спецслужбите, твърди, че някакъв "Сибирски легион" (не се знае какъв е), Руски доброволчески корпус (РДК) (също забранен в Русия като терористична организация) и "Свобода на Русия" са " водили на битки" в Белгородска област (също близо до границата).

Губернаторът на Курска област Роман Старовойт публикува кратко 47-секундно видео, в което заявява, че снощи "беше неспокойна нощ". Във видеото той говори за "мащабна атака с дронове" в региона, като в надписа към публикацията той уточни, че те са били 11.

Едва след това губернаторът съобщава, че "от сутринта се води обстрел на село Теткино имаше опит на ДРГ (диверсионно-разузнавателна група - Би Би Си) да пробие, имаше бойна стрелба, но там не беше осъществен пробив."

Руското Министерство на отбраната заяви в изявление, че в 03:00 ч. московско време, "след интензивен обстрел на цивилни цели", диверсантите "с подкрепата на танкове и бойни бронирани машини са се опитали да нахлуят едновременно на територията на Руската федерация в три посоки в районите на селищата Одноробовка и Нехотеевка и Сдарюшино, Белгородска област."

Министерството на отбраната твърди, че "няма нарушения на държавната граница", а противникът е "понесъл значителни загуби".

По- късно отбранителното ведомство на Русия заяви, че диверсантите са използвали американска бойна машина на пехотата "Брадли" при опита да пробият руската граница край Сподарюшино в Белгородска област.

Русия пак се похвали с разкрит диверсант

Русия пак се похвали с разкрит диверсант

Арестуван е мъж в Курска област

На 14 март легионът "Свобода на Русия" обяви началото на втората фаза от освободителната операция на територията на Руската федерация, по време на която ще бъдат извършени "решителни въздушни действия, по-специално срещу военни обекти в Курск и Белгород. " Доброволецът Алексей Барановски отбеляза, че "като небезразлични граждани на Русия решихме по този начин да изразим политическата си воля, отношението си към тези избори, към режима на Владимир Путин".