Президентът на Полша Анджей Дуда обяви, че Израел е отговорен за последните антисемитски атаки в Полша на среща с еврейски лидери в полското консулство в Ню Йорк в кулоарите на Общото събрание на ООН, съобщават израелските медии.

Твърденията на Дуда бяха в отговор на израелския външен министър Израел Кац, който през февруари заяви, че поляците са "закърмвани с антисемитизъм още с майчиното мляко". 

Дипломатически скандал между Израел и Полша за Холокоста

Дипломатически скандал между Израел и Полша за Холокоста

Полша отменя участието си на Вишеградската четворка в Израел

Дуда изтъкнал, че коментарите на Кац са "унижение", след което намекнал, че увеличаването на антисемитските атаки в Полша е реакция на коментарите на Кац, разкриват присъствали на срещата с полския президент.

Полският държавен глава допълнил, че няколко съветници са му предложили да не ходи в Израел, докато Кац не се извини.

Оцелелият от Холокоста Едуард Мосберг, който е носител на Ордена за заслуги на Полша, защити Дуда, като заяви, че израелските евреи "като Израел Кац" са отговорни за възхода на антисемитизма. Тогава равинът Шмули Ботич срязал Мосберг, разкрил един от присъствалите.

По-рано през тази година избухна дипломатически скандал между Полша и Израел, след като Полша прие закон, забраняващ страната да бъде обвинявана в съучастие в нацистките военни престъпления. Тогава Дуда обвини Израел за кризата.

Еврейските лидери в Полша заклеймиха антисемитски коментар на израелски министър

Еврейските лидери в Полша заклеймиха антисемитски коментар на израелски министър

Еврейските лидери в Полша обявиха, че са обидени от изказването на Израел Кац

"Страната, която започна кризата, също така трябва да я приключи", коментира Дуда пред "Джерусалим пост" през март. Попитан дали това е Израел, той посочил: "Да. Очаквам приятелство и уважение. От двете страни."

"Никога няма да се съглася с изявленията, че поляците като нация са участвали в Холокоста или Полша е участвала в Холокоста", продължи той, допълвайки: "Това ни унижава и ни наранява. В моето собствено семейство имаше хора, убити от германците, и омаловажава преди всичко това, което действително се е случило."