САЩ и Гърция подписаха актуализиран пакт за сътрудничество в областта на отбраната, държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че не е насочен срещу никоя нация в региона, включително Турция, съобщават АП и Външно министерство на САЩ.

Въпреки това, в забележки, направени по време на посещението си в Атина, Помпео цитира "зловредното" руско влияние върху съюзника на НАТО Гърция и нейните съседи и критикува Иран и Китай.

Споразумението, обявено от Помпео, предвижда увеличаване на съвместната активност между САЩ и Гърция и НАТО в Лариса, Стефановикио и Александруполис, както и инфраструктура и други подобрения във военноморската база Суда Бей.

"Америка трябва да поддържа Гърция успешна и да спомогне за сигурността на Източното Средиземноморие", коментира държавният секретар.

В САЩ въвличат България в план за сдържането на Русия в Черно море

В САЩ въвличат България в план за сдържането на Русия в Черно море

Планират да се разположат ПВО системи и брегови ракетни комплекси у нас

Помпео отрича, че засилените отбранителни връзки са свързани с засиленото напрежение между САЩ и Турция - също съюзник на НАТО, но разгневи Вашингтон с последните си действия, включително заплахите срещу сирийските кюрди в Сирия.

Гърция и Турция също са традиционни съперници. "Тези (актуализираните военни връзки) не са свързани", обяснява Помпео и допълва, че действията са фокусирани единствено в оптимизиране на интересите на Гърция и САЩ.

Помпео коментира, че някои доклади сочат, че сделката се отнася само до правата за използване на гръцки бази, но това не "отразява по същество това, което нашите две страни действително са постигнали в това ново споразумение".

САЩ и Черна гора подписват мащабно военно споразумение

САЩ и Черна гора подписват мащабно военно споразумение

Тактически транспортни средства за 36 млн. долара...

"То е много по-дълбок от това, то е много по-стратегически от това; ще има много по-голямо влияние върху капацитета на САЩ и Гърция да работят заедно военно и да подкрепят НАТО", добавя той.

Помпео заяви, че "подновяването" на отношенията с Атина стига до "този важен момент", като се позова на ключови региони и държави, които представляват интерес и безпокойство.

Държавният секретар на САЩ хвали Гърция: "Осигурили сте споразумението от Преспа. Това е стъпка към стабилността на Балканите. Вие поддържате санкциите срещу Русия за нахлуването й в Крим и източна Украйна. Отказахте на ирански кораб, пълен с петрол, петрол за пристанището на Асад. Гледате сериозно на рисковете, които позволяват на Китай да изгради чувствителни 5G мрежи. Взехте добри решения. Изградихте връзки с Израел, за да осигурите енергийни доставки. Вие започвате да виждате света, точно както го виждаме ние".

САЩ убеждават Северна Македония, че инвестициите на Китай били рискови

САЩ убеждават Северна Македония, че инвестициите на Китай били рискови

Китай можел да използва подкупи, за да спечели някои инфраструктурни проекти на Балканите

За регионите, които представляват интерес и безпокойство, Помпео обясни: "Вижте Балканите, които остават зона на стратегическа конкуренция. Вижте Русия, която подкопава суверенитета на вашите съседи. Тя се опитва да задуши религиозната свобода на много православни вярващи".

"Вземете Ислямска република Иран, чиито терористични пълномощници дестабилизираха Близкия изток, превърнаха Ливан в държава клиент и помогнаха за създаването на бежанска криза, която продължава да влияе на Гърция и до днес."

И добави: "Вижте Китай ... който използва икономически средства, за да принуди страни да сключват сделки, които са от полза за Пекин и оставят клиентите да затъват в дългове".

Той подчерта необходимостта "да продължим нашата работа за спиране на злонамерено руско влияние, както в Гърция, така и в границите на съседите ви".

"Нека продължаваме да оказваме натиск върху Ислямска република Иран, най-големият държавен спонсор на терора в света, докато този режим не стане нормална нация".

Той също подкрепи призиви на ЕС за определяне на Китай като "системен съперник".

Пентагона иска пристанището на Александруполис

Пентагона иска пристанището на Александруполис

Планове на САЩ за Балканите