Посланикът на САЩ в Беларус се срещна с лидера на опозицията в изгнание Светлана Тихановска в знак на подкрепа в навечерието на планираната среща между президента Александър Лукашенко и руския му опекун Владимир Путин в Москва, информира "Ройтерс".

Русия подкрепи своя съюзник Лукашенко миналата година, когато той предприе репресии срещу протестиращите, които излязоха по улиците след избори, които според опонентите му бяха фалшифицирани. Лукашенко трябва да се срещне с Путин утре в Кремъл.

Москва и Минск обвиниха задържаните опозиционери, че готвели преврат в Беларус

Москва и Минск обвиниха задържаните опозиционери, че готвели преврат в Беларус

Лукашенко обвини САЩ, не знае ЦРУ или ФБР...

Тихановска, кандидат на опозицията на изборите миналата година, е в самоналожено изгнание в съседна Литва, където редовно приема западни официални представители.

"Важно е международната общност да говори ясно и открито за случващото се, да обръщаме голямо внимание и да призоваваме за незабавно освобождаване на всички политически затворници в Беларус", изтъкна американският посланик Джули Фишър след срещата с Тихановска във Вилнюс.

Беларус съди Тихановская за подготовка на терористичен акт

Беларус съди Тихановская за подготовка на терористичен акт

КГБ трябва да организира международно издирване за нея и други лица

Тихановска заяви пред журналисти, че иска да види Беларус "независима, свободна и създаваща приятелски и взаимноизгодни отношения с всички страни, преди всичко със съседите си, но и с други".

Вашингтон назначи Фишър за свой посланик в Беларус през декември, пост, който беше вакантен от 2008 г. Тя многократно се е срещала с Тихановска и други опозиционни фигури, но все още не е представила акредитиви в Минск. Тази седмица тя посещава Литва и Полша, за да се срещне с беларуски демократични активисти.

Протестите срещу Лукашенко, които изведоха десетки хиляди хора по улиците в продължение на месеци миналата година, оттогава се спихнаха. Хиляди хора бяха арестувани и почти всички големи опозиционни фигури са в затвора или в изгнание.

Над 230 души са задържани на протестите в Беларус

Над 230 души са задържани на протестите в Беларус

Повечето от арестите за извършени в Минск…