Британският посланик в Техеран се завърна в Иран, обяви той в социалните мрежи, след като напусна страната миналия месец и след като краткият му арест от страна на иранските сили за сигурност подхрани спекулациите, че той може да не се завърне, съобщава "Ройтерс".

"Наскоро се върнах от Лондон в Техеран. Това беше важно пътуване, което беше планирано преди време", каза Роб Макеър на фарси във видеоклип в "Инстаграм", отбелязвайки, че се е срещнал с външния министър на Великобритания и други висши официални лица по време на пътуването си.

Иран изгони британския посланик

Иран изгони британския посланик

Техеран обвини Робърт Макеър, че подклаждал протестите...

Макеър беше задържан за кратко миналия месец, за което иранските власти заявиха, че е заради присъствието му на незаконна демонстрация, която се проведе на фона на обществения гняв заради закъснялото признание на Иран, че военните му са свалили украинския самолет, при което загинаха всички 176 души на борда.

Посланикът заяви, че е присъствал на бдение за жертвите на катастрофата, а Лондон настоя, че задържането му е нарушение на дипломатическите конвенции.

Министерството на външните работи на Иран привика Макеър, който заема поста от 2018 г., за да се оплаче от инцидента, а съдебната система го нарече "нежелан елемент".

Британският посланик в Иран отрича да е участвал в протест срещу властите

Британският посланик в Иран отрича да е участвал в протест срещу властите

Той добави, че иранските власти са го задържали за половин час

Изтъкнат твърдолинеен ирански духовник тогава подчерта, че експулсирането на посланика би било най-добрият вариант, в противен случай лоялните привърженици на убития от САЩ ирански генерал Касем Солеймани през миналия месец ще го "накълцат на малки парчета".

Напрежението в Близкия изток ескалира миналия месец, след като САЩ убиха ген. Солеймани, което предизвика ракетни нападения от страна на Иран срещу военни бази в Ирак, в които са разположени американски военнослужещи. Няколко часа след атаката Иран свали по погрешка с две ракети украинския самолет.

Иранският върховен съд иска да гони британския посланик от страната

Иранският върховен съд иска да гони британския посланик от страната

Очаква иранското външно министерство да обяви посланика за "персона нон грата"