Премиерът на Тайван Су Цен-чан подаде оставката си заедно с тази на своя кабинет до президента Цай Инг-вен, обяви самият той на страницата си във "Фейсбук", на фона на широко очакваните промени в правителството, предава Ройтерс.

Припомняме, че на 27 ноември миналата година президентът Цай подаде оставка като лидер на управляващата Демократична народна партия (ДНП) след лошото представяне на местните избори. Тогава опозиционният блок "Гоминдан" (KMT) спечели няколко големи изборни състезания в събота, включително в столицата Тайпе.

Президентът Цай представи тогава местните изборите като гласуване за демокрация на фона на нарастващото напрежение с Китай.

"Резултатите от изборите не бяха според очакванията. Трябва да поема цялата отговорност и подавам оставка като председател на ДНП незабавно", каза пред репортери Цай, която ще продължи да бъде президент на самоуправляващия се остров.

Изборите за местни съвети и градски кметове теоретично имат вътрешен фокус, с въпроси като престъпността, жилищното настаняване и социалните грижи, а избраните няма да имат пряка дума за политиката на Тайван по отношение на Китай.

Цай и правителствени служители обаче призоваха избирателите да използват изборите, за да изпратят послание за защита на демокрацията, докато Пекин увеличава натиска върху острова.

Пентагонът се съмнява, че Китай неизбежно ще нахлуе в Тайван

Пентагонът се съмнява, че Китай неизбежно ще нахлуе в Тайван

Въпреки засилената военна дейност на Пекин около острова