Австралийците ще гласуват на предсрочни парламентарни избори на 18 май. Това обяви премиерът Скот Морисън, цитиран от световните осведомителни агенции.

Изборите ще решат дали консервативното правителство ще спечели трети мандат или ще бъде заменено от администрация на опозиционната Лейбъристка партия, ръководена от Бил Шортън.

Всички 151 места в Камарата на представителите (долната камара на парламента) ще са обект на изборите, както и половината от 76-те места в Сената.

Австралия изпраща най-горещото си лято в историята

Австралия изпраща най-горещото си лято в историята

Предишният рекорд беше поставен преди шест години

Очаква се изборите да бъдат арена на горещи полемики в няколко области, включително климатичните промени и икономиката.

"(Изборите) ще определят икономиката, в която живеят австралийците не само за следващите три години, но и за следващото десетилетие", коментира Морисън по време на пресконференция.

"Ние живеем в най-добрата страна в света, но за да осигурим бъдещето ви, пътят напред зависи от силна икономика", настоя той, допълвайки: "Ето защо залогът е толкова голям."

За разлика от много други големи демокрации по света, в Австралия гласуването е задължително за хората над 18-годишна възраст, или рискуват да бъдат глобени.

Това осигурява висока избирателна активност: 95% от хората са гласували на последните избори в Австралия. При последните избори в САЩ и Великобритания, напротив, гласуваха съответно 55 и 66 процента.

Защитници твърдят, че това деполяризира изборите и намалява влиянието на лобистки групи, въпреки че критици оспорват това.

Морисън стана министър-председател през август миналата година, след като тежки вътрешнопартийни борби свалиха от власт неговия предшественик Малкълм Търнбул.

По този начин Морисън се превърна в петия премиер на Австралия от 2013 г. насам.

Социологическите проучвания в последно време даваха преднина на Лейбъристката партия. Същите проучвания обаче показаха, че Морисън е предпочитан за министър-председател пред Бил Шортън.