Американският президент Барак Обама направи кратка необявена визита в Афганистан и държа реч във военна база в Баграм. Изказването му беше излъчвано пряко и в САЩ, съобщи БиБиСи.

Държавният глава обяви, че до края на лятото на тази година от Афганистан ще бъдат изтеглени 23 000 американски военни от намиращите се в момента там 88 000.

Пълното изтегляне на контингентите на САЩ и НАТО ще бъде факт до края на 2014 година. Няма да допусна американци да бъдат в опасност и един ден повече от това, което е необходимо за националната ни сигурност, заяви Обама, добавяйки: Но ние трябва да завършим работата, която започнахме в Афганистан и да приключим тази война отговорно.

Обама допълни, че цел на Алианса ще е до края на този месец да подпомогне афганистанските сили в обучението им по ръководеното на военни операции. В Афганистан ще останат обаче само военни съветници.

Ние няма да изграждаме постоянни бази в тази страна, няма да патрулираме в градовете и планините. Това ще бъде работа на афганистанците, заяви американският президент в речта си във въздушната база в Баграм.

Време е да възстановим Америка, отбеляза още той. Обръщайки се към американската нация, президентът на САЩ продължи: Повече от десетилетие ние бяхме под черния облак на войната. И в тази тъмнина преди зазоряване в Афганистан вече можем да видим  светлината на новия ден на хоризонта.

Войната в Ирак приключи. Броят на нашите войски в опасност беше намален наполовина и много скоро още от тях ще се приберат у дома. Сега сме по пътя на завършването на мисията ни в Афганистан, допълни Обама. Войната започна в Афганистан и именно там ще приключи, категоричен бе той.

От думите на президента на САЩ стана ясно, че администрацията му води директни преговори с талибаните в размирната страна. Ясно показахме, че те могат да бъдат част от бъдещето на Афганистан, но само при условие, че скъсат с Ал-Кайда, откажат се от насилието и следват законите, поясни Обама.

Той ясно подчерта, че присъствието на САЩ в Афганистан не е било с цел завземане на ресурси или територии. Ние дойдохме тук с много ясна мисия - да унищожим Ал-Кайда, заяви той, припомняйки за атаките в Ню Йорк на 11 септември 2001 година.

По късно президентът на САЩ и афганистанският му колега Хамид Карзай подписаха споразумение за стратегическо партньорство между двете страни. Документът ще третира периода след извеждането на американските войски от Афганистан през 2014 г.

Малко след отпътуването на Обама от Афганистан столицата Кабул беше разтърсена от няколко взрива.

По-късно афганистанските талибани заявиха, че са извършили самоубийствения атентат с кола бомба срещу западен военен обект в Кабул в протест срещу визитата на американския президент.