Европейският съюз започна сглобяването на преговорния екип за излизането на Великобритания от Общността един месец след британския референдум на 23 юни миналата година.

Въпреки че техническата страна на преговорите ще се осъществява от работна група на Европейската комисия, оглавявана от Мишел Барние, преговарящите, назначени от Европейския съвет и Европейския парламент също ще вземат участие в разговорите.

Великобритания задейства излизането си от ЕС

Великобритания задейства излизането си от ЕС

Връчи писмото си за Брекзит в Брюксел

Германската информационна агенция ДПА хвърля поглед към преговарящите:

- Мишел Барние, главният преговарящ за Брекзит от страна на работната група на Европейската комисия.

66-годишният френски политик започва своята кариера като регионален депутат във френската област Савоя през 1973 г. и се издига до министър на околната среда през 1993 г. Той е френски външен министър в периода между 1995 и 1997 г., както и между 2004 и 2005 г.

Междувременно той е бил и европейски комисар между 1999 и 2004 г. по регионалната политика и реформата на европейските институции. По-късно той е шеф на френската делегация в дясноцентристката партия в Европейския парламент. Между 2010 и 2014 г. той се завръща в Европейската комисия като заместник-председател, отговарящ за вътрешния пазар и услугите.

По време на мандата му като европейски комисар за вътрешния пазар, Барние ядоса британските власти с призива си за по-строго регулиране на базираните в Лондон финансови институции в резултат на финансова криза през 2008 г.

"Аз исках опитен политик за тази трудна работа", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, когато назначи Барние на поста.

- Забине Ваянд, заместник главен преговарящ по Брекзит.

Ваянд е германски търговски експерт, която е работила в институциите на ЕС през последните 20 години. Преди назначаването ѝ в работната група по Брекзит, тя е работила като заместник-началник на дирекцията по търговия на Европейската комисия, където тя е ръководила преговорите за възможно споразумение за свободна търговия между САЩ и ЕС, известно като Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП).

- Дидие Сеюс, шеф на работната група на Европейския съвет за Великобритания.

Сеюс е белгийски дипломат, който е работил по търговските отношения във Вашингтон и е служил като заместник-посланик на Белгия в ЕС. Между 2011 и 2014 г. той е бил шеф на канцеларията на бившия председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Сеюс ще преговаря от името на Европейския съвет, който е съставен от държавните и правителствените ръководители на страните членки на ЕС.

- Ги Верхофстад, главен преговарящ за Брекзит от страна на Европейския парламент.

Верхофстад, който е бил три мандата премиер на Белгия, е лидер на групата на либералите в Европейския парламент и е категоричен привърженик на по-голяма интеграция в ЕС. Наскоро той заяви, че гледа на Брекзит като призив за пробуждане и възможност за реформа на ЕС. Той също така се очаква да следва твърда линия при договарянето на условията за излизане на Великобритания.