Прекъсванията на електрозахранването в Украйна може да продължат до пролетта, заяви ръководителят на украинската енергийна компания "Ясно" Сергей Коваленко, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

"Енергетиците, въпреки лошото време, сега правят всичко възможно, за да завърши възстановяването преди идването на още по-студено време. И въпреки че сега има по-малко прекъсвания, искам всички да разберат, че украинците най-вероятно ще трябва да живеят в режим на тока поне до края на март", написа Коваленко във "Фейсбук".

Според него, ако няма нови атаки срещу украинската енергийна система, тогава при сегашните условия на производство на електроенергия дефицитът може да се разпредели равномерно в цялата страна. В резултат на това прекъсванията ще бъдат широко разпространени, но по-кратки по продължителност.

"Положително развитие: няма нови атаки, предишното ниво на производство на енергия се връща. Тогава най-вероятно ще имаме достатъчно енергия, за да премахнем напълно прекъсванията. Отрицателно развитие би могло да бъде, ако мрежата е силно повредена в резултат на атаки . Тогава ще трябва да активираме не само стабилизиращи изключвания, но и аварийни изключвания, при които може да няма електричество за много дълго време", добави Коваленко.

"Запасете се с топли дрехи, одеяла, помислете за опции, които ще ви помогнат да издържите на дълго прекъсване на тока. По-добре е да го направите сега, отколкото да бъдете нещастни и да обвинявате някого по-късно. Особено след като всички знаем кой наистина е виновен."

Украйна не вижда края на войната и през пролетта на 2023 г.

Украйна не вижда края на войната и през пролетта на 2023 г.

Андрий Ермак: Украйна обаче със сигурност ще победи