Новото лявоцентристко лейбъристко правителство на Австралия предложи повишаване на минималната заплата, за да облекчи финансовата тежест за семействата, засегнати от покачващите се цени на енергията и скока в инфлацията на потребителските цени, съобщава агенция Ройтерс.

Премиерът Антъни Албанезе, който положи клетва миналата седмица, каза, че правителството му е подало заявление до независимия орган за определяне на заплатите, което може да помогне за повишаване на заплащането на най-нископлатените работници от 20,33 австралийски долара (14,77 долара) на час.

"Работниците на минимална заплата заслужават увеличение на заплатите", написа Албанезе в Twitter. "Нарастващите разходи оказват реален натиск върху семейните бюджети. И тези разходи са по-трудни за покриване поради десетилетие на умишлени решения на предишното правителство да поддържа ниските заплати."

Комисията за честна работа ще вземе решение за минималната заплата през следващите седмици. Решението засяга повече от 2 милиона работници, въпреки че правителството може да направи препоръка за размера на възнаграждението.

Министърът на заетостта Тони Бърк заяви, че правителството не иска заплатите "на никого да се връщат назад, но това е най-тежко за хората с ниски заплати".

С нарастването на инфлацията два пъти по-бързо от заплатите, реалните доходи са на червено.

Новото правителство също се справя със скока на вътрешните цени на едро на електроенергията и газа, тъй като търсенето на енергия нараства с по-студено време.

По време на предизборната кампания Албанезе обеща, че ще подкрепи повишаването на заплатите с 5,1%, което съответства на инфлацията.

На фона на рязкото покачване на разходите за живот, данните показаха, че брутният вътрешен продукт на Австралия се е повишил с 0,8% през тримесечието на март, надминавайки пазарните прогнози, създавайки сцена за повече борещи се с инфлацията увеличения на лихвите от Резервната банка на Австралия (RBA).

Лейбъристите печелят мнозинство в Австралия

Лейбъристите печелят мнозинство в Австралия

Ще могат да управляват самостоятелно