Прессекретарят на Алексей Навални Кира Ярмиш е призната за виновна и получи присъда от московски съд. Присъдата е за подстрекателство към нарушаване на санитарно-епидемиологичните правила, валидни към момента, с призива си за посещение на протеста на 23 януари. Ярмиш е осъдена на половин година лишаване от свобода. Това е четвъртата присъда по т.нар. санитарно дело, съобщава BBC.

Делото е по обвинения за разпространяване на информация в социалните мрежи за протеста срещу задържането на Навални. На 23 януари в центъра на Москва се събраха хиляди хора, които са нарушили карантинните мерки заради коронавирусната инфекция. Тогава по заповед на кмета на Москва бяха забранени всякакви публични меропирятия.

Прокуратурата поиска присъда от две години лишаване от свобода и настояваше домашният арест да остане в сила до влизането в сила на присъдата. Самата Ярмиш обаче съобщава в социалните мрежи, че съдът е отменил домашния й арест.

В момента обаче на Ярмиш, както и на другите обвинени в рамките на санитарното дело, е забранено да посещава места, където се провеждат масови мероприятия, както и без съгласуване със съответните власти да променя местожителството си и да напуска пределите на Москва и Московска област.

Руските власти атакуват Навални с ново обвинение

Руските власти атакуват Навални с ново обвинение

За създаване на организация, която посяга на правата на гражданите

Адвокатът на Кира Ярмиш има намерение да обжалва присъдата.

Присъдата идва на фона на подготовката на Русия за провеждането на избори през септември месец. Преди няколко дни стана ясно, че на Навални е повдигнато още едно обвинение. На 6 август братът на Алексей Навални - Олег получи условна присъда от една година лишаване от свобода, а за една година в затвора ще трябва да влезе Николай Ляскин. Любов Собол също получи половин година затвор по т.нар. санитарно дело.

Общо обвинените по него са 10 души. На един от тях - политикът и депутат в градския парламент на Москва Константин Янкаускас обвиненията бяха снети, след като той обяви отказа си да се явява на изборите.

В рамките на делото обаче обвинен и осъден е само един гражданин на Москва, който беше глобен със 100 00 рубли, въпреки обявеното тогава от властите присъствие на хиляди, които са били поставени под карантина.

Припомняме, в момента Навални излежава 2 години и половина затвор за нарушение на условна присъда. Условната присъда бе заменана с ефективна и влезе в сила още на летището, след като след Навални като отлетя обратно за Русия от Германия, където се възстановяваше от отравяне през август. Той хвърля вината за покушението с бойното отровно вещество "новичок" върху Путин и специалната служба ФСБ, а обвиненията срещу себе си определя като изфабрикувани.

В края на юли месец регулаторът на интернет в Русия "Роскомнадзор" блокира сайта на критика на Кремъл Алексей Навални, navalny.com, както и 48 сайта на хора и организации, свързани с него.

Путин не взе Медведев на избори. Какво се случва в "Единна Русия"?

Путин не взе Медведев на избори. Какво се случва в "Единна Русия"?

Апаратните хватки в партията на Владимир Путин

Хвърлянето му в затвора обтегна отношенията на Русия със Запада, който настоя за освобождаването му.