Следственият комитет на Русия е предявил на Алексей Навални ново обвинение - за създаване на организация, която посяга на правата на гражданите. По данни на следствието, чрез действията на създадения от Навални "Фонд за борба с корупцията" - организация, която е обявена за екстремистка и призната за чужд агент, посочва изрично "Новости" - са се подбуждали граждани към извършване на противоправни деяния.

Такова обвинение е повдигнато и на Иван Жданов и Леонид Волков, част от управителния съвет заедно с Алексей Навални. Новината за поредното обвинение спрямо най-известния в момента критик на Путин идва само седмици преди провеждането на парламентарните избори през септември. 

Навални, Волков, Жданов, а и други лица са организирали разпространението на страницата на Фонда, а и на своите лични страници в социалните мрежи, от името на оглавяваната от тях организация, призиви за участие на руски граждани в непозволени от властите митинги през януари тази година, обяснява новото обвинение пред "Новости" Светлана Петренко, говорител на Следствения комитет.

Тя подчертава, че особено Навални предварително е знаел, че тези акции не са били съгласувани, а и че са незаконни заради действащите ограничения.

Протестни акции в поддръжка на Навални се проведоха в много градове на страната на 23 януари, както и между 31 януари и 2 февруари. 

Срещу Волков и Жданов са повдигнати и обвинения за събиране на дарения в полза на екстремистка организация. Двамата се намират извън пределите на Руската федерация.

По това обвинение тримата могат да получат максимално наказание от три години затвор.

Припомняме, че в края на юли месец регулаторът на интернет в Русия "Роскомнадзор" блокира сайта на критика на Кремъл Алексей Навални, navalny.com, както и 48 сайта на хора и организации, свързани с него.

В момента Навални излежава 2 години и половина затвор за нарушение на условна присъда. Условната присъда бе заменана с ефективна и влезе в сила още на летището, след като след Навални като отлетя обратно за Русия от Германия, където се възстановяваше от отравяне през август. Той хвърля вината за покушението с бойното отровно вещество "новичок" върху Путин и специалната служба ФСБ, а обвиненията срещу себе си определя като изфабрикувани. 

Хвърлянето му в затвора обтегна отношенията на Русия със Запада, който настоя за освобождаването му.