Трудно е да се повярва, че Реджеп Таийп Ердоган сам е организирал преврата, но определено има ползи от него. Това мнение изрази пред БиТиВи бившият консул на България в Истанбул Александър Велев по повод метежа в Турция.

По думите на Велев опитът за смяна на властта в Турция не е успял, защото хората са излезли на улицата, а военните не искали да убиват невинни и невъоръжени. Според него в последните години армията на страната е била отслабена. Освен това в метежа не участвали висши военни.

Според Велев опитът за преврат щял да помогне Турция да се превърне в президентска република. Той не изключва да се стигне и до предсрочни избори. По този начин Ердоган можел да събере нужното му мнозинство за промяна на конституцията.

Александър Велев отчита, че Европа иска светска Турция, която припознава човешките права. Той обаче се опасява, че след преврата ще се поеме в друга посока.

Бившият ни консул смята, че в 21 век е трудно да се направи преврат, особено в Европа. Той подчерта, че световните лидери подкрепят Ердоган. Това било нормално, тъй като той е избран с вота на хората и е на власт от 2002 година. Велев отчита и факта, че на много хора това не им харесва и затова трябва да има ясни условия към Турция за продължаване на преговорите с ЕС.