Президентът на Филипините Родриго Дутерте заявил на Барак Обама, че никога не го е наричал „кучи син”, увери самият той, но твърдо продължавал да поддържа категоричната си позиция относно войната си срещу наркотиците, подчертавайки, че генералният секретар на ООН Бан Ки-мун бил „глупак” да защитава човешките права, съобщава „Ройтерс”.

Американският президент отмени планирана среща с Дутерте на срещата на върха на АСЕАН в Лаос преди дни, след като беше разпространена информация, че държавният глава на Филипините е обидил Обама, но двамата се срещнаха за кратко по-късно, докато чакаха да заемат местата си на банкет.

Докато е на посещение в индонезийската столица, Дутерте заяви днес пред група филипинци, че обидата не била насочена към американския президент и че той му го е казал.

„Бях готов (за Обама). Чаках Обама да отговори. Адвокат на адвокат, и двамата сме адвокати така или иначе... Казах, че никога не съм правил подобно изявление. Проверете. Казах го, но не по отношение на Обама”, посочил Дутерте, като добавил: „Не воювам с Америка”.

Обама и Дутерте си стиснаха ръцете и имаха кратък разговор в сряда, като поизгладиха отношенията си. Дутерте избухна в понеделник, когато пламенно защити своята война срещу наркотиците, при която бяха убити най-малко 2 400 филипинци.

Дутерте днес обаче пак изригна, като заяви, че смята генералния секретар на ООН Бан Ки-мун за "глупак" заради това, че повдигна въпроса за нарушенията на човешките права в страната седмици преди срещата на върха в Лаос.