Президентът на Замбия Майкъл Сата е починал в Лондон, където е бил на лечение от неуточнена болест, съобщава „Ройтерс", позовавайки се на три частни замбийски медии. Трите медии информират, че правителството на южноафриканската нация ще се събере. Правителствените власти не са направили коментар.

Сата е починал във вторник вечерта в лондонската болница „Крал Едуард VII". От лечебното заведение са отказали коментар.

77-годишният напусна Замбия заради лечение в чужбина на 19 октомври. Той е бил придружаван от съпругата си и членове на семейството. Това става ясно от кратко съобщение на правителството, което не дава повече подробности.

Актуална информация за състоянието му не е давана, а действащият президент Едгар Лунгу миналата седмица трябваше да проведе тържествата по случай 50-годишнината на независимостта от Великобритания.

Загрижеността за здравето на Сата се появи през юни, когато той изчезна от публичното пространство без обяснение. След това бе съобщено, че е на лечение в Израел. Той пропусна планирана реч пред общото събрание на ООН през септември на фона на съобщения от медиите, че се е разболял в хотел в Ню Йорк. Няколко дни преди това той присъствал на откриването на парламента в Лусака, шегувайки се: „Не съм умрял".

Сата не е виждан на публични места след завръщането му от Ню Йорк в края на септември.