Основателят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин повтори отказа неговите бойци да подпишат договори с Министерството на отбраната, съобщава "Ройтерс".

Изявлението му идва ден, след като президентът Владимир Путин заяви, че споразуменията са необходими.

В рядка директна демонстрация на неподчинение към руския лидер Пригожин подчерта: "Нито един от бойците на "Вагнер" не е готов да тръгне отново по пътя на позора. Ето защо те няма да подпишат договорите".

Вчера Путин подкрепи призива на Министерството на отбраната "доброволческите отряди" в Украйна да сключат договори с военното командване на страната, което се разглежда като средство за установяване на контрол над "Вагнер".

Шут или бунтар - Пригожин показва двете реалности в Русия

Шут или бунтар - Пригожин показва двете реалности в Русия

Неговата дързост разкрива напрежението, което войната оказва върху 23-годишната политическа система на Путин

Руският президент отбеляза, че договорите са необходими, за да могат всички участници в руската кампания в Украйна да получават социалните плащания, на които имат право. Те включват обезщетения за ранени бойци или такива за семействата им, ако са убити в сражение.

От миналата година Пригожин е в ожесточена публична вражда с министъра на отбраната Сергей Шойгу и висшето ръководство на армията, като ги обвинява, че не са успели да осигурят адекватна подкрепа и боеприпаси на силите на "Вагнер" в Украйна и по този начин са причинили по-големи загуби сред редиците на наемническата група.

Днес той изрази мнение, че ще бъде намерено "компромисно решение" между Путин и парламента, което да позволи на бойците на "Вагнер" да получат както социални гаранции, така и сертифициран статут на бойци.

Пригожин разкритикува и "щастливия дядо" начело на Русия
Обновена

Пригожин разкритикува и "щастливия дядо" начело на Русия

Лидерът на "Вагнер" за първи път завоалирано отправи упрек и към Путин