Гунар Линдеман, депутат в берлинския парламент от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD), настоя, че изпълнението на проекта "Северен поток 2" е необходимо за Германия.

Според него отказът от изграждане на руския газопровод и преходът към доставка на синьо гориво от САЩ щели да доведат до рязко увеличение на цените на енергията и това ще засегне обикновените германски граждани, чиито доходи вече са пострадали заради ограниченията на фона на пандемията от коронавирус.

Маас: "Северен поток 2" ще бъде завършен, Навални е друг въпрос
Обновена

Маас: "Северен поток 2" ще бъде завършен, Навални е друг въпрос

Германия не се отказва от диалог, "Русия е необходима за разрешаване на конфликти"

"Само по-евтините доставки на газ от Русия могат да осигурят енергоснабдяване в дългосрочна перспектива. Това е именно, към което AfD отдавна призовава. Германия се нуждае от "Северен поток 2". Защото без руски газ германците ще бъдат на тъмно", подчерта Линдеман в интервю за "Вечерняя Москва".

Депутатът също така подчертал, че електричеството и енергията в Германия вече са два пъти по-скъпи, отколкото в други страни от Европейския съюз.

Припомняме обаче, че "Алтернатива за Германия" не крие проруската си позиция, като Русия поддържа връзки с нея и я финансира.  

Експерти на Бундестага: Санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2" са законни

Експерти на Бундестага: Санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2" са законни

Не нарушават международното право...

"Северен поток 2" предвижда изграждането на две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Против проекта са САЩ, които рекламират в ЕС втечнения си природен газ, както и Украйна и редица европейски държави.

През декември 2019 г. Вашингтон наложи санкции срещу проекта, изисквайки фирмите, участващи в строителството, незабавно да спрат строителството.

На фона на ситуацията с Алексей Навални, който според Германия е бил отровен с "новичок", редица германски политици призоваха за налагането на санкции срещу участниците в строителството на газопровода.

 Фон дер Лайен: „Северен поток 2” е политически проект, ЕС да преосмисли позицията си

Фон дер Лайен: „Северен поток 2” е политически проект, ЕС да преосмисли позицията си

Русия няма да промени поведението си...